Kenal orang untuk kenal diri


Bismillah and assalamualaikum.

Hye everyone? Apa khabar iman? Apa khabar hati? Dont overthinking, mari berlapang dada, doa kemudian serahkan urusan dekat Allah. InsyaAllah. Itu yang saya selalu cuba dan belajar untuk buat.

Past days, saya quite introvert jugak sebenarnya. Seorang yang malas nak bersilaturahim. Malas nak join perkara-perkara yang nak kena involve dengan rakyat jelata.or in another words, malas nak bersosial. Sebab once i get to know someone, i will appreciate their presence tak kisah la kalau bagi diorang i am just a big total leftover.and for that, kadang-kadang i get hurt because of that.

But now i dont mind. Life is a treasure. Our Prophet pbuh pon ada bagitau, mukmin yang bersilaturahim dan bersabar dengan silaturahim itu adalah lebih baik dari mukmin yang mengelakkan diri dari bersilaturahim. More or less lebih kurang macam tu la. Maafkan atas kejahilan saya.

So, i learn to start any silaturahim because of Allah. To give and share love and care and help for the sake of Allah. No expectation, no rewards except from Allah alone. InsyaAllah.

Serius dulu masa kena pindah Jeli bila da habis prp i nangis tauu.. Sebab.. Aaa malasnya nak start a new life, nak get out of my comfort zone, nak berkenalan dengan orang-orang jeli. Nak layan karenah ntah species orang yang ntah macamana. malasnyaa malasnyaa tak nak pindah jeli tolongg makk!! but ya Allah, perancangan Allah maha besar. I've learned a lot there. Alhamdulillah.

Called me Miss Moving On.. Haha. Now i love meeting people. I love to get to know their characters, to learn from them, to feel their kindness, to exchange love and care. Subhanallah. Manusia ni, banyak yang ajar kita sebenarnya. About what we want to be, what we shouldnt be. About how orang yang we barely known take care and amik berat pasal kita like we are blood related. Amik yang positif, yang negatif biaq pi, gi buang jauh2 kat kutub. Yang penting i love to get advice from them and relate it to my life. Rasa macam nak buat macam sahabat, jumpa orang nak tanya 'what is your advice to me today?' Haha. Skemaaaaa..

It is impossible to avoid people kan? So why dont i just learned from them. Spread love. Be kind and gentle. Respect. Put some trust. And do that for the sake of Allah. 

Alhamdulillah. Syukur untuk semua yang saya ada sekarang.. 

Ps: Safe journey. Fi hifzillah. 😊😊

Bye. Goodnyte all..

Nak cuba jadi blogger yang da matured skit. Buat entry yang penuh pengisian untuk diri. HAHAHA.. Hopefully jadik la..

Lame giler mek amik masa nak habiskan baca buku ni.. Erghhh.. Ntah pape la mek. Padahal takde tebaiii mane pon.. +_+

Comments

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....