#ramadhan06

Assalamualaikum and bismillahhirrohmanirrohim 😊

Frankly speaking, im so worried if i talk about doing something but in the end, im the one who actually being an ignorant, and become someone yang 'cakap je pandai, habuk pon tarak'.. ='(

But insyaAllah. I believe in sharing something good and give some advice or reminders or my humble knowledge to beloved people around me will benefit me as well. As my own reminder. My own muhasabah..right??

Okey malas nak tuleh omputes sbb kite mmg type2 Oh my omputes sgt..! Grammar ke laut, vocab pon ciku cikai tak laku gadai. Haha..

Its 6th ramadhan today..eh teromputes plak.. Isskk .. 

Okay arini ramadhan ke6 dah. Talking about ramadhan ni, kalau sape2 dgr ceramah mesti akan dgr akan hadith nabi  saw tentang 'dibuka semua pintu syurga, dan ditutup semua pintu neraka, syaitan2  juga diikat'..

Besar sangat impak hadith tu untuk kita especially umat Nabi Muhammad saw yang purata umur 60-70 ni..*okey.. Google la seniri brape umur umat2 nabi sebelumnye* hehe

So sape tak nak masuk syurga???!! Dan kau dibebaskn dari trgolong dari ahli neraka.. Ya Allah, itu satu pelindungan yang tiada tara banding! Penah tak bila baca pasal nikmat2 syurga, kita rasa tenang rasa aman rasa bahagia rasa ya Allah.. Please aku nak masuk syurga ni..! Perasaan meronta dalam hati. Masuk syurga then jumpa Allah, jumpa nabi. Alangkah bahagiaaa..!!

Dan penah tak baca pasal azab di neraka. Ya Allah, meremang kalau bayang. Betapa sakit dan seksanya. Kite kat dunia ni sakit yang biase2 tu pon dah komplen macam2, tgu Allah azab kat neraka, mati kena azab pon nti hidup balik. Endless punye hukuman. Ya Allah. Takot sgt!! Dosa banyak, amal kurang. Otak asyik pikir dunia je, akhirat ntah ke mana. Habis.. Hancuss

Tapi kita beruntung sebab Allah ni maha pengampun dan sangat sukakan keampunan. *ringan sikit rasa beban kat hati ni kan. Maka bertaubat lah. Mintak ampun. Lafazlah istighfar. Nabi pon brtaubat paling kurang 100kali sehari. Tu nabi yang maksum.. Kite ni?? Aduhh la..Memang sentap punye insaf la kena basuh ngn ustaz..

Bonus lagi di bulan ramadhan ni.. Allah buka kan pintu syurga dan tutup pintu neraka ni, semua nya Allah buat pada tiap2 malam. Tiaptiap malam di bulan ramadhan. So memang sia sia la if satu malam pon kite tak rebut peluang ni. 

Tak nak rasa untung lagi?? Allah ikatkan semua syaitan untuk permudahkan kita beramal. Tapi mesti ade yang cakap, abis tu kalau takde syaitan, kenapa kemungkaran, keburukan, kejahatan still exist dalam bulan puasa ni..?? Semua tu still ada. Kita masih akan rasa malas untuk beramal kerana nafsu kita. Nafsu malas kita. Nafsu jahat kita. Apa yang baiknya di bulan ramadhan ni ialah nafsu kita sudah tak berteman!! So bila takde teman, nak buat kepochii haram bende jahat pon macam boolayannn je. Macam takde mood je.. Tapi kalau ade setan laknatullah durjana ni. Haaa.. Makin berapi2 la nafsu nak buat bende tak baik ni..jomm tambahkan jihad melawan nafsu!! Kaooo setan.. Pegiii main jauh jauh..Padan muka kena ikat.. Lol

Okay. Lets continue our amal. Niatkan semua amal demi Allah. Dari sekecil kecil kebaikan like senyum =) sampai lah sebesar2 amal..

Love you. 
Kita jumpa kat syurga ya.^^


Bagi peluang untuk kita berubah jadi baik. Maaf salah silap.

Take care

Bye and assalamualaikum 😊

 From ig ^^


Comments

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....