Posts

Showing posts from 2014

Kenal orang untuk kenal diri

Image
Bismillah and assalamualaikum.
Hye everyone? Apa khabar iman? Apa khabar hati? Dont overthinking, mari berlapang dada, doa kemudian serahkan urusan dekat Allah. InsyaAllah. Itu yang saya selalu cuba dan belajar untuk buat.
Past days, saya quite introvert jugak sebenarnya. Seorang yang malas nak bersilaturahim. Malas nak join perkara-perkara yang nak kena involve dengan rakyat jelata.or in another words, malas nak bersosial. Sebab once i get to know someone, i will appreciate their presence tak kisah la kalau bagi diorang i am just a big total leftover.and for that, kadang-kadang i get hurt because of that.
But now i dont mind. Life is a treasure. Our Prophet pbuh pon ada bagitau, mukmin yang bersilaturahim dan bersabar dengan silaturahim itu adalah lebih baik dari mukmin yang mengelakkan diri dari bersilaturahim. More or less lebih kurang macam tu la. Maafkan atas kejahilan saya.
So, i learn to start any silaturahim because of Allah. To give and share love and care and help for the sake o…

Obat tidoo

Image
Bismillah
Assalamualaikum.
Pehh..lame gile weh tak nuleh blog!! Jakun dah aku ape nak type kat sini. Siyes macam lupe aku ade blog..muahaha..
well, ecly malas nak memblog ni sebab aku takde laptop. da lame laptop kena baham ngamm ngamm aumm dengan virus. as usual..typical pompuan macam aku, semua laptop pon nak ternak virus. ade antivirus pon rasa same je, last2 laptop kiokk ko baru menggagau. Alhamdulillah, still boleh survive dengan takde laptop ni sebab aku bukan keje pejabat, ade bende nak gune pc, luang mase jap datang spital pastu pinjam la mane2 PC. macam sekarang, tengah night shift tapi sebab aku nak terai tahan bijik mata, saje2 hadap komputer, ingat nak buat outline untuk budak2 prp ape yang diorang kena blajar mase attachment dekat wad, tapi setan ni giler arr durjana, die ingatkan aku pasal blog.. Arghh..musnahh pelamin anganku musnah..Dushh...tumbok diri seniri.
anyway, blog akan bosannnn je sebab takde gambar nak letak. haha..
Day 5 post korea vacation. alhamdulillah. s…

Farewell ramadhan 1435H

Image
Bismillah29 ramadhan.Sedih pasti. Gusar juga pasti. Semoga ramadhan menjelma lagi dan menjadi milik diri. Aameen *berdoaBanyak yang saya tak jangka akan jadi, telah jadi ramadhan ni. I work hard for lailatul qadar but behold, semuanya rahsia Allah. Kita serah kat Allah samada kita menjadi hamba pilihanNya untuk menjadi tetamu lailatul qadar atau tak kn?Still saya rasa kualiti solat akhir-akhir ramadhan mcm menjunam je. Senang sgt tak khusyuk solat. Senang sgt melancong merewang ke tempat lain. Aishh..tension pon ade jgk. Bayangkan baru je nak khusyuk, minda melayang lagi. Erghhh..Tapi satu benda yang memang saya konon2 berazam tinggi menggunung nak buat post ramadhan ni nak improve tajwid, pastu nak hafaz at least, at least la kan muqaddam. InsyaAllah dengan kekuatan pinjaman Allah. Lagi satu nak belajar arabic. MasyaAllah mestu best kan klu dapat baca quran tak payah tengok tafsir.Anyway. Semoga sentiasa di bawah rahmat Allah.I love you for the sake of Allah and Rasul..Chioww..

Fishhhhhyyyy sangat..

Good morning...!!

Salam barakah jumaat and kite keje arini tapi blogging kejap lah. Slip baru berbondong-bondong nak sampai ..Pheww.. Lap lap peluh =_=""

Bismillah..

Rasa macam ade bende tak kena jee tapi tak tau pe die. Takpe. Kite doakan Allah swt Yang Maha Kuasa Maha Mengetahui bagi petunjuk kat kita. Dan time Allah bagi tu, moga2 Dia bukakan mata hati telinga kita untuk LIHAT dan RASA petunjuk tu.Berkat ramadhan kan.

Okay. Takyah pikir banyak nanti cell aging makin cepat. hikhik..
Mak kita pesan jangan overthinking, be positive baru la minda sihat badan cergas.

Okey. ayuh teruskan amal di ramadhan ni. Dont forget to pray for our brothers and sisters in Gaza.

Assalamualaikum.

Lets kerja you all...

notapenyepakaki: entry sangat la peribadi dan motipnye pasti la tak tau ape laa..hihi

Kasi can sama PCM

Image
Ramadhan11

Bismillah 
Adik tersayang da balik smlm. Takde dah teman sekatil sebantal nak buat ajak gaduh.takde dah geng nk gelak wak lawak bodo pakai mask charcoal lepas tu jatuh iphone ats muke. Bahhahaa
And smlm stay up late till 1 am je pon.tak rase pon this will cause headache gni. Doing some baking but then quite dissapointed coz tak capai standard of what i imagined. Huh. Hope they like it anyway..
And today pagi ni tibe2 pening melampau. Ya Allah.. Kalau Dia nak tarik nikmat sihat tu memang sekejap je kan. Zuupppp.. Gone lah! Elok je pagi2 ceria semangat nak g keje, tup tup within second Allah uji dgn kesakitan. Seksa sgt rs nk cabut kepala. Huhu. Perasaan nak muntah, senak mata, n kepala sgt lah berat.
Round tak abis pon. Review med chart je x tgk bht pt x tgk lab value x tgk observation chart thoroly, end up x dapat nak optimize keje la..hmm
Thank you dekat kawan tolong anta kite balik umah. I heart you lah! Tak larat nak drive. Pose2 ni jalan asyk jem tak nak kalah. Kang tak pasal…

Why are you my tragedy??

Image
" verily we belong to God and to God we return "
Aaaa.. Why lah why lah..!! Suke buat perkara yang memalukan diri esp mase mamai ke mengantok tahap kroniik..!
I wish i could turn back time. Really. I really meant it. Gosshh.. malunyeee.. Maluunyee..Mane nak letak muka ni. Haiyaaa..!! -_-"
Loss is bound to happen.
Ouch its gonna be hurt. But Allah is with me so im gonna be good..👌👌
InsyaAllah.
Notapenyepakaki: Jangan gedik nak msg/wasap/komen/ respon kat anyone with your poor GCS lah.. Period..!! 
Huhuuu..

#ramadhan06

Image
Assalamualaikum and bismillahhirrohmanirrohim 😊
Frankly speaking, im so worried if i talk about doing something but in the end, im the one who actually being an ignorant, and become someone yang 'cakap je pandai, habuk pon tarak'.. ='(
But insyaAllah. I believe in sharing something good and give some advice or reminders or my humble knowledge to beloved people around me will benefit me as well. As my own reminder. My own muhasabah..right??
Okey malas nak tuleh omputes sbb kite mmg type2 Oh my omputes sgt..! Grammar ke laut, vocab pon ciku cikai tak laku gadai. Haha..
Its 6th ramadhan today..eh teromputes plak.. Isskk .. 
Okay arini ramadhan ke6 dah. Talking about ramadhan ni, kalau sape2 dgr ceramah mesti akan dgr akan hadith nabi  saw tentang 'dibuka semua pintu syurga, dan ditutup semua pintu neraka, syaitan2  juga diikat'..
Besar sangat impak hadith tu untuk kita especially umat Nabi Muhammad saw yang purata umur 60-70 ni..*okey.. Google la seniri brape umur umat2 na…

Jangan ribut ujian

Image
Bismillah
Berkenalan dengan seseorang. 
MasyaAllah. She is so kind hearted, lovely, soft spoken and motherly sangat2.  Dah lama kenal dia tapi tak berpeluang untuk kenal dgn lagi mendalam.
Until i was given that chance.
She treated me like her own sister and always taking care of me when we were together . Checking my meals, my condition my everything. 
I always have an idea that her life was perfect.
Before i bit her goodbye, i asked her about her children, unfortunately, it was she and her husband as a whole in the family..=(
Feels like crying. Dugaan Allah ni mmg byk jenis dan macam2. Dlm kita nmpk org ni can be a very good mother but still Allah uji dengan ujian yg Allah shj maha tahu hikmah yg tersirat. 
Allah telah berfirman: "Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan mengatakan: Kami telah beriman, sedang mereka belum diuji?" (QS Al-Ankabut:2-3).
O Allah..the most All-Knowing All-Giving May You grant and bless her with beautiful and wise  children someday.
And me. 
Saya…

Submission to Allah

Image
Bismillah
Kerana aku hanya hamba.

#meandclinicaltrials @ taiwan 19-21jun

Image
Bismillahirrohmanirrohim
Alhamdulillah, here I am, being a blogger cabukk again. Hikhik.*gelak tutup mulut bajet kiutt sgt* Ive made my second blog when i decided to personalize my hananhidupku , but then i realized, im not good at being a two-timer person. Not a good multitasking person but hell yeayhh at least im being loyal. The judgemental will judge but i'll take the risk. Biar apa orang kata, jangan Allah kata. 
Okayh. Lets back to the real story.
I just came back hometown after been away for my clinical trials meeting at Taiwan. Alhamdulillah. Thank you Allah for lending me this opportunity to get involve with this research. Seriously research??!! Thing i HATE THE MOST from my undergrad till la da keje ni. No more fight or flight mech ke hape.. i just really positively super duper dont like research.. =( but this time, i've changed. I wanna pour million drops of fragrance to research and try to love it. * fighting!!
Taiwan, the weather is nice. Tak panas tak sejuk. M…

Nama

Tak sengaja.
Langsung tak sengaja

Ada satu nama.
Tiba-tiba terpahat dalam jiwa.

But lesson learnt.

Kita macam tu je.
Tak buat apa-apa.
Tapi tak putus doa.
Yang terbaik untuk semua.

Yakin.

Kerana semuanya kerja Tuhan
Yang Maha Kuasa.

#ily

Bye malaysia.=)


Can I ??

Image
Dear you never know you are dear..


Can I be your rainbow after the rain? Can I shine like a star when your night is dark? Can I just be with you when u needed a hug? Can we just live a life together forever like a fairytale? Can I be yours and you be mine?
If not in real life, can you just pretend in my sleep, in my dreams?
Can I??
Yours truly, Sheishanan



Tiada dan happy

Pabila berada dalam situasi untuk memilih: Ada atau Tiada.

Dan sebenarnya ketika ada atau tiada itu, tidak memberi apa-apa makna, elok sekiranya memihak kepada tiada. 
Andai dengan ada itu bertambah luka dan derita, tiada pasti memberi bahagia dan gembira.
Jika tidak sekarang, insyaAllah di saat hadapan.
Berhentilah. Tidak akan apa-apa apabila tiada.
060614
Truth, let me. #ily



Menangis

Warkah istimewa untuk hati

Stop crying.
Apa yang awak nak tu bukan yang terbaik untuk awak.
Bersabar lah hati.
Usah kecewa lagi. Usah di cari kecewa.
Berhenti berharap tetapi jangan sesekali berhenti berharap kepada Ilahi.

Blog ini menjadi diari.
Peneman suka dan duka hati.

Someday, bila saya baca balik entry ni, sure akan rasa kebodohan diri yang amat sangat.
Tapi apa nak buat. Manusia biasa yang tak boleh lari dari rasa hati.
Benci. Ye. Benci menjadi lemah bilamasa kita tahu kita adalah makhluk ciptaan Allah yang kuat.

I love myself.
Stop acting fool. respect yourself. No compromise at all.

Thanks.

Minda sangat marah dengan hati.
Cerita sebenar.

huh

Ape ntah aku merepek ni..!!

Nampak sangat jiwa kacau..

Tempoh bertenang

Yes. I really need that moment.
Whenever i thought about it, my heart felt so heavy and i cannot endure the burden anymore. Oh Allah.. My Only God. Tutup hatiku ya Allah. Bukakan hanya untuk hambaMu yang Engkau tahu mampu membawa ku dekat padaMu. Cukuplah sekali memberi hati kepada yang tidak pasti. Lenyapnya perit namun parut sentiasa ada. Sometimes rasa macam i'm standing alone and being used.For being kind, caring for others and doing what i think was right to be done. Tapi sungguh aku ikhlas. Dan dalam doa aku mohon keberkatan dan rahmat daripada Yang Esa. Ya Allah. Sungguh aku tidak mampu lagi. Aku ingin berhenti. Biarkan hati aku rapuh dalam cintaMu ya Allah. Kembalikan ketenangan dan sejahteraku dalam kasihku padaMu. Amin.