Projek gomok eh gemok !!





Hye. Feeling great everyone? Hope so because no matter what, you are always great and unique and special in your own ways. Chill...!! =)


Anyhow, dalam proses nak menggemikkan diri sebenarnya ni *typo malas delete* .tapi yang malasnye kalau naik sikit 1 or 2 kg, dia start naik dekat paha dulu. aishhh.. i hate that especially kalau diorang nak accident sesame sendiri bile kite nak jalan. tak suka tau..! irritating sangat2..

Misikukujah aka adik kite cakap kalau dah gemok sikit baru die ade feel kite ni as kakak die. Ade ke macam tu. Ni kalau sekeping je, tak rase macam kakak langsung. Budak ni, idea ni memang boleh baling ke laut je. Tak leh pakai..Hishh

So kalau before ni berat asyik below 50kg je, nak try hidup as pompuan sihat dengan berat below 55kg lah. Sape cakap kurus lagi siap..!! 

Ecly kesedaran ni wujud lepas post gambar dekat instagram and ramai komen cakap kurus padahal berat memang dah naik ( tambah efek posing dan ilusi optik jugak sebenarnya )

Sangat lah sebab pandai pose je jadi nampak kurus cenggini. HAHA..
 
Mase tu buat dek je sebab rasa macam xde la kurus pon. Tapi a bit shock lepas Kiren send gambar ni dekat wasap group. OMG.. Rasa macam orang sakit je -_-" Diri seniri tengok pon rasa kesian macam tak sihat langsung. Patut la takde orang nak ngorat sebab keding sangat..*tibe-tibe* hahaha

Known as DEGIL-PF in front of ward yang ade patient suspected to have MERS CONV. tapi alhamdulillah, negative akhirnya..

Dah kawin beranak nanti sure lah mengembang tak hingat,tapi takpe, nak try dulu achieve berat macam tu..hopefully tak menyesal. Uhukk

So how did i maintain my weight before ni? *bajet kasi tips kurus la kan* haha

1 - naik turun wad ALWAYS guna tangga. Tingkat 4 je pon. Pastu tercungap-cungap cakap pon gagap-gagap. Ahaks. Tapi lelama get used to it and rase best sangat be friend dengan tangga.lol. Yang tak best ade malaun tak reti bahasa yang smoke dekat tangga. Allah.. Geram btol..!! Ni hospital la wehhh..!! Sempit peparu aii bile jadi 2nd or 3rd hand smoker kat situ. Erghhh.. Kasik pelempang kang..bengkekkk jee.Grrr..

2 - small portion meals but taken 2 or 4 hourly. Haha. Over..tak lah. Makan banyak kerap or banyak kali tapi amik sikit2.. Gituww.. Nak best lagi, cheww slowly, i mean very very slow like sampai 40kali kunyah dalam 1 suapan macam yg mardhiah selalu buat. Hahaha.

3 - tak sempat nak exercise everyday,so buat je time weekend. Paksa jugak diri pergi jogging 2-3 round dekat taman.

4 - minum air yang sangat banyak bergelen-gelen sampai terkucil kucil. Dulu selalu bawak botol air pegi keje tapi sekarang malas nak hangkut botol air dari carpark ke bilik wad. So kite tolong la tambah rezeki dekat akak hospimart kat spital tu bile tiap2 hari beli sebotol mineral debab..=_="

5 - puasa sunat senin khamis. Yup. Kalau takde aral tu, memang akan cuba untuk puasa isnin khamis. Bukan niat nak diet or pape, just nak amik fadhilat puasa sunat isnin khamis dan absorb la semua fadhilat berpuasa. Tarbiah puasa, tak semestinya masa ramadhan je. Kan??

6 - TIDOOOO je memanjang kalau takde mende nak buat. Prinsip hidup, sanggup layan tdo dari layan perut lapau. Zalim firaun la neh. HOHO. Bangun2 tido je terase ringan giler. Ajaib sangat. Dah puas balun tdo, baru menggagau cari makanan. contoh terbaik, tdo tengahari time lunch hour tu. Huh..

Entry rase nak makan penampau je kan. Haha. 

Hopefully tak menyesal berazam nak naik berat ni. Hopefully tak debab sampai baju tak muat. Hopefully tak kembang sampai nak jalan pon semput. Whateva lah kan, kalau menyesal, kite work out kawwkaw lah plak. Heh..

P/S: Friendss..Sape-sape meet me in person dan rasa kite dah gain some weight, pipi dah tersorong-sorong sampai hidong pon tenggelam dan nampak gemok besar semacam, TOLONG BAGITAU STRAIGHT TO MY FACE. HAHAHA

Teringat ayat sorang kawan, orang pompuan ni, takpe kalau cakap bodoh, dia boley terima lagi, tapi kalau cakap GEMOK, memang makan dalam. Macam lawak. ye ke tak??


Ok. Bye. Assalamualaikum. =)

Comments

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....