Of being a perempuan, forever and ever...


Assalamualaikum. Hye hye hye dan hye...=)

Salam jumaat you all. Okay. Enuf greetingsss. hee.

Hurmmm..Perempuan dan kecantikan. Satu sinonim. Completing each other.

Before you proceed any further, mind you, this entry is extravagantly full of myself, its my honour if u'd like to stay and keep reading. Ahahh. Or else, kalau rasa meluat menyampah, pepaham la,no hard feeling..off you go.thanks..=)

Here's the story..Lameee dulu kan, kite penah borak dengan kak ipar kite, die nasihat, orang pompuan kena pakai make up. Tak banyak sikit pon kena make up. Die cakap bile make up nampak bersiap baru oragn laki suke.*yeahh.. Mase tu sebab die gusar tengok kite single* Pastuuu... kite counter la balik.. "alaa kalau boleh nak lelaki yang ikhlas tengok dan terima kite seadanya.then kak ipar kite ckp balik,tu memang dah betol dah tapi a lil bit utk kepuasan diri dan salah satu skill nak nampak menarik dan orang suka tengok kite. Tapi abang kite buat ayat kuang ajoooor sikit bile die ckp, " Anea ni muka kampung,make up cane pon muke kampung jgk" bahahaha. Xleh blah kan?? Full of evil la die ni..!! Well, i admit that, memang kite jenis muka kampung pon.Poor plain selekeh kampung girl like me,transform cane pon,baseline die gitu jgk.Overall.. ade aku kisah. Im proud of myself. Emphh emphh... Peluk diri seniri. Kehkeh..tapi lepas tu kak ipar kite ketuk kepala abang kite dan ckp.." Anea comey ape,cume simple and sempoi sgt je.." Ahahhaa.. Shuweeet je kak ipar kite amik ati kite tau.love love..Kisss.. 

And then baru-baru ni, kakak kite bagi new foundation kat kite. Hahhaa. Nmpk sgt sakit hati tgk kite kuar g keje,g mane2 muke togel je bare-face tak sapu pape. Bukan tak nak tapi my face cant never nicely be friend with compact powder,foundation ke, bb cream ke cc cream ke. Soon sure akn breakout, tumbuh jengrawat n parut mmg lambt la nk hilang. Menyampasss tau. That's why alih2 kuar rumah sapu krim kecantikan safi balqis je. Ewahhh. Krim kecantikan la sgt kn bajet leh jd hot mcm kak ita che wan. Haha. 

All day flawless gituwww..AHAHAHA. 

Mase zaman blaja dan bile dah mule keje pon memang koman2 pakai bedak baby. Uhuh. Bedak baby yang gebu2 bajet nak bau baby tapi malaysiaku terchenta ni panasss amat hoiiii, dan bedak baby mane ade spf pa++ untuk protect from uv light,maka manyak la tara bagusss wooo.So, this new foundation yg kak kite bagi ni,muke kite leh tolerate skit la. Alhamdulillah. Tapi still,time rajin je baru pkai. aka kalau bangun awaii nak pergi keje. Thankskiuuuu kakak! Muuahhxx...

Lepas tu tak semena, kak ipar kite yang lagi sorang bagi kite banyak jugak skin care. Hahhaa. Semua nak suruh adik pompuan bujang die ni melawa dan kawin cepat2. Kahkah.

Tengok tengok.. Mascara sampai dua uolllss. Mata kanan satu,mata kiri satu. Haha. Oberrr leww tuu. Camni kann, mata tak buntang lagi tak tau la. kohkoh

Lucky enuf jgk, mata kite jenis tak payah nak celak mane. Orang cakap mata dah bercelak semulajadi, so takyah la nak susah2 pakai eyeliner, which is kalau pakai,mata sure nampak hitam semacam.Ni statement from my friend, padahal aku tgk biase je. Nak kipasss kite lerr tuuu..Kena buh eyeliner jugak sebenarnye. Dengan kening lebat which is buat kite rasa malu bile orang tengok mata then tibe2 tegur " Kening awk lebat betol"  aihhh. malu hokeyyy. So, takyah hoverrr hoverr nak tambah eyeliner, pakai celak, mascara lagi. but then, kite preferablenye mascara sebab mata penat pon leh buat jadi segar.

And this is my all time favorite make up set. Senang bwk ni pegi mane2 kalau rasa ade keperluan. Beli time pegi europe aritu. Cari kat sini kak ipar kite cakap tak jumpe.i love it sebab kaler die semua natural. Just enuf for me. Tak nak over mak ngah sangat ehhh..


And this is my first lipstick ever! hahhahaa. Tak penah bayang someday kite pegi keje pakai lipstik sebab before ni sapu lipice je. Well, isn't it obvious that people change, so do i.. -_-" Lame giler nak pilih kaler and i did promote it to wani and she loved it as well. hahhaaa. smpai sekarang takleh terima kite berubah macam ni. aihhh.  *Geleng-geleng kepala*


Tapi kan, despite of menjaga kekemasan diri ni, alhamdulillah kite syukur sebab bende ni tak salah malah digalakkan dalam islam sebab Allah sendiri sukakan kecantikan, kebersihan dan kekemasan. 

Bile make sure diri kemas, bersiap cantik, niat terus dlm hati sebab nak memperelokkan diri demi Allah. Sebab kejadian Allah yakni we ourselves da memang dah sedia elok Allah ciptakan. Our responsibility to make sure ia kekal elok. Bukan sebab nk riak,nak berbangga dengan kecantikan diri, nak tarik perhatian orang sekeliling.niat lah semuanya demi Allah, agar nampak Islam ni cantik kemas dan bersih. sure dapat pahala.cumanya, JANGAN OVER dan kena tau limit,tau batas untuk bercantik-cantik.. Jangan over tabarruj. aurat pon kite jaga. same goes with pergaulan kite.

Rule of thumb simple je, Allah izinkan kite untuk mengejar ape yg kite suke di bumiNya yang sementara ni. If kite suke harta, kite kejar duit,kite suke kecantikan,kite suke sihat,kite suka pangkat,kite suke travel,kite suke ilmu, go for it. Put ur efforts toward what you loved and what you obsess tapi ingat, BERTAQWA lah. Jangan sampai lupa Allah. 


Disneyland Paris. Spotted muka bosan adik dengan adik ipar kite teman kitorang main sebab this time kali yang ke tiga diorang masuk sini. HAHA..

Note to self: Nak apply prinsip Cantik luaran dan cantik akhlak. Huhu

Till then. Assalamualaikum. Take care and fi hifzillah.





Comments

budak chOmel said…
hahha!! intan malas gile kot nak pakai ape2...mmg kalau g keje pkai bedak baby je..

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....