Promise


Of Janji-janji manusia

Manusia, janganlah berjanji,
Jangan sesekali berjanji,
Kerana kita akhirnya perlu akur pada ketetapan Ilahi.

Jangan berjanji, nanti luka hati,
Kerana takdir Ilahi belum kita pasti.

(MR, 26.3.13)

Semakin lama hidup di atas muka bumi Allah ni. Semakin banyak perkara yang aku belajar.

1- Kaitan benda di atas. Ya. Orang berharap bila kita berjanji dan kita takkan tau sebesar mana harapan orang terhadap janji kita. Kita takkan tahu sehancur mana hati orang lebur dek janji2 kita. So, janganlah berjanji. Walau pada kasarnya, janji tu nampak simple je bagi kita but macam yang saya cakap before ni, orang mungkin letak harapan tinggi menggunung dek janji ciput kita. Elakkan lah. Elakkan. Kalau nak janji sangat. Gian sangat nak buat janji, janji lah kat diri seniri. At least, kita tak efek dan porak perandakan hidup dan ketenangan orang lain.

2 - Instead of tabur janji ntah mana hala, i learn one thing. Less word, more action. 'Walk the talk', perumpamaan tu dah takleh pakai dood.. We shud 'Walk the walk'... Tak payah nak cakap banyak lerr. Bila boleh buat, terus buat. Kalau takleh, diam. Senyap dulu. Buat kemudian. Better dari cakap nak buat tu, buat ini. Buat macam tu, lastnya..habuk pon tarak.

Ok bhaii..

Good luck

Cloud. Old building, and bicycles.




Comments

Anonymous said…
Assalammualaikum..Selamat hari raya I'dulfitri...:) m A q

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....