Posts

Showing posts from April, 2013

Mak kite bukan macam mak awak...

Image
Mak awak pandai. Mak awak grad universiti. Mak awak buat master, mak awak habis phd. Mak kite tak masuk u pon. Tapi mak kite hebat. Kalau kite tak tahu,kite tanya mak kite,mak kite mesti tau jawapan die.
Mak kite bukan macam mak awk. Mak awk docter, tapi bile kite sakit,mak kite tau nk bagi ubat ape kat kite. Lepas kite dah sihat, kite 'gaduh' ngan mak kite plak..=__="
Mak awk  pakar motivasi hebat.Semua orang dengar ceramah mak awk. Semua orang jadi positif dengar nasihat mak awk.Tapi mak kite pon pakar motivasi unggul jugak. Hasil 'bebelan' ceramah nasihat mak kite, adik beradik kite berjaya jadi 'orang'..
Mak kite bukan ustazah macam mak awak,tapi mak kite selalu nasihat dan pesan kat kite jangan tinggal solat,kena ngaji quran,baca doa ni,baca zikir tu. Memang selalu sangatlah kite dapat tazkirah free. Ni mak kite mintak duit. Bukan untuk die, tapi die cakap nak bagi kat orang kat sekolah tahfiz untuk buat ape kite pon tak sure. Mak kite cak…

Reset 150413

Image
Sealim mana kita, kita tetap manusia. Bukan malaikat, bukan nabi jua.  Dosa tetap ada. Dalam sedar atau alpa.
Andai perkara buruk yang jadi. Kita pikir, ini balasan dosa. Ini musibah kerana dosa. Hidup begini kerana dosa.
Jangan begitu.
Ingat satu.
Musibah itu bukan balasan dosa. Ia ujian dari Yang Maha Esa.
Kalau sabar kita dapat pahala. Teguh iman, tingkat amal.
Balasan dosa, kita terima di akhirat sana. 
Tapi jangan putus asa
Kerana taubat tetap ada.

In sha Allah.

***********************************

Alhamdulillah.

Semoga dipanjangkan usia oleh Allah seiring dengan banyaknya amal ibadah. Dimurahkan rezeki yang diberkati. dan dipertemukan jodoh ikhlas yang baik hati untuk sama-sama mencari syurga ilahi.

Ameen.

Happy birthday. To me =)


Buat kek birthday sendiri. How i learnt that we create our own happiness when we make others happy. ^^




Jalan2buncitperut kelantan: Kopitiam Kita

Image
Bismillah.



Edisi jalan2 cari makan lagi.

If you were in kelantan and you op for any kedai makan for breakfast. This is one of a kind.

Kedai simple je. Tapi BEST.



The kedai makan: KOPITIAM KITA.
Though kedai ni dekat je dengan hospital, kitorang tak penah lagi cilok2 kuar breakfast kat sini. Pekerja berdedikasi dan berhemah bukan?? Stop cursing cakap sume goverment servant suke curi tulang kuar makan bekfas lame2 tau..!

Usually we came here dengan peluh2 bucuk masham lepas jogging during weekend. Aim nak gaya hidup sihat tapi tibai nasi lemak. Kohkoh. Takla. Saya suka makan ni je kat sini. NOt so breakfast like a KING lah..!


Roti TITAB. Half boiled egg, with kaya. Sedapnyeee!! Enuf for my stomach..=)


Bakar macam buat roti canai ye kawan-kawan.
Everytime kitorang pergi tak penah tak penuh. But sebab breakfast kot, so orang tak lepak lame2, you will have ur seat and enjoy ur meal.


Full house. And seat untuk kitorang. Yeay..!!

Sesak. Gedik ni intai-intai orang order ape. Thee..=P  Tu dia…

Untunglah..!!

Image
Jadi orang mukmin ni beruntung.  Dengan SYUKUR dan SABAR, apa pon yang jadi dalam hidup dia, tetap dapat pahala.
MasyaAllah. Betapa Allah Maha Pemurah dan Maha Penyayang.
Dia sihat, dia syukur. Dapat pahala. Dia sakit, dia sabar. Dapat pahala.
Dia kaya, hidup senang, dia syukur. Dapat pahala. Dia miskin, hidup susah, dia sabar. Dapat pahala.
Dia menang, dia hebat, dia syukur. Dapat pahala. Dia kalah, dia tewas, dia sabar. Dapat pahala.
Yang tinggal, hanya lupa. LUPA untuk berSYUKUR dan berSABAR.
P/s: Tengah berusaha untuk memperbaiki diri.

Assalamualaikum.





Take care..=)

Jalan2buncitperut Kelantan: Medan Ikan Bakar

Image
Bismillah.


Edisi jalan2carimakankinibermula.Gediklakantaknakgunespacelangsung.ceh.ngadenomborsatuminahni.

Aritu time nak bukak puasa, kitorang decide nak makan special skit. Nak merantau ke arah Pantai Cahaya Bulan cari kedai M.I.B Kuala Besar. Noo noo noo my friend, bukan kedai makan milik will smith men in black ye. Bila sampai sane, memang obvious akan nampak signboard MIB. heh

Kat sini kedai die dalam closed building dan tak open macam kedai ikan bakar yang lain. Because we all pergi malam, so tak nampak la pemandangan bile makan kat sini. Dah pegi malam ni, nampak lampu lip lap lip lap die je la.

Ape yg special, kedai ni ala ala macam restoran terapung atas sungai.Boleh rasa bayu sungai sepoi-sepoi gitu kalau pegi petang petang *ade ke bayu sungai -_-" *. Ecly kat sini rupenye ade  jugak servis kelantan river cruise dan banana boat. Baru tau..sedih btol jadi anak jati kelate tapi tak tau pape.Dushum dushum lebam kene tumbuk..

Kat MIB ni ade 2 kedai makan, satu yg Juara Ikan…

Di mana ada saya di situ ada baju petak petak

Image
Really missed my petak petak gegurl.