Girls and wear


I'm posting this for the sake of my iman and as a reminder to me. Now and for the future. InshaAllah.

It has become a real challenge in covering aurah nowadays. Kenapa saya cakap macam tu? Because we always get kick and slap by spectacular fashions, trendy wear, stylish and tak-masuk-akal punya designs.. -_-" Some even think by covering aurah, you'd be old fashioned, out-of-date, more or less, obsolete.

My sister-in-law once shared me her story about her friend. She was asked by her husband to remove her scarf so that she can be amongst his family and relatives. Nauzubillah kan dapat suami macam tu. Elok-elok kita harap suami dapat guide kite untuk tutup aurat, tapi macam tu plak jadinya. *selingan*

Ok. Back to my thing. I'm sorry but i feel bad whenever i see girls with legging. Everytime i see it i pray, Ya Allah, don't let any of my beautiful woman in my family and friends wear this. Please girls. I dont think you wear pants pon bile pkai legging tu. I dont know but it's a new style after all. And girls are crazy over colorful macam-macam corak legging sekarang ni. Aih.. -_-" Lagi teruk yang skin kaler. MasyaAllah. Shame on me because i dont have courage pon untuk tegur. Ye la. Mau kena lempang kalau tibe-tibe tegur " Kak..hudoh benar eh pakai macam ni." Hahaha. Direct cakap hudoh. Kalau my little sister pakai, mau kena lempang tercabut kepala. Huh. Ganazzz..

Dan sekarang ni saya pon tengah usaha nak avoid pkai baju with inner. Sebab bile pkai inner with top yang labuh pon, still sexy kat tangan. Even inner yang ade size besar which is supposely takde la jadi sexy mane *badan keding pon nak rase sexy ke?? Lawak je * So, better pkai cardigan if you have top. Sekurang-kurangnya loose skit. *kadang-kadang terpakai jugak sebab tak de cardigan* huhu.

Jadi pompuan ni memang susah sebab sisterhood sangat2 kuat. Kalau termasuk dalam sisterhood or berkawan dengan orang yang muslimah, alhamdulillah la kan tapi kalau TERkawan dalam yang kacau tu.Hurmm. Memang kena HATI KENTAL untuk berada di jalan yang benar. Jaga lembu sereban sekandang lagi senang dari nak jaga anak perempuan seorang. Duhh.. Sampai hati nak compare anak dara dengan lembu. Cait.. Jangan salah faham, ape yang orang2 tua nak sampaikan ni ialah when it comes to anak dara, it is all about pride and dignity. Kalau perempuan buat salah, yang kecik jadi besar. Orang akan mencemuh. Dan kalau involve laki dan pompuan ni, yang buntingnya pompuan. Laki senang je cabut lari. Tu yang susah jaga anak pompuan ni.

Kenapa jadi susah untuk jaga perempuan. Sebab perempuan itself is syaitan. * Heyy kau. Tadi nak kaitkan dengan lembu, sekarang nak cakap setan plak..* What i mean is that ape yang perempuan buat, setan laknatullah ni selalu nak hasut. Sebab bile setan berjaya hasut perempuan, at the same time diorang berjaya hasut lelaki jugak.

Macam kalau shopping, nak beli seluar yang longgar, setan ni dok kalut hasut suh beli yang ketat. Nak beli baju labuh, setan riuh rendah hasut cakap yang ketat, nipis, singkat ni lagi cantik lagi ikut trend lagi style. Nak beli lipbalm je setan dok hasut suh beli lipstik merah2, beli maskara, eyeshadow, bulu mata pelesu so that mata jadi mata barbie doll. Hasut mata tak cukup cantik nak kena beli color lens plak. Setan tak guna ni gune idea cantik je nak hasut pompuan. Giler senang. So, sebab nak cantik., terikut dengan trend sampai lupe nak jaga aurat.Tabarruj lebih2 sampai sarat kat muka. Tak kira lagi tudung lilit-lilit sampai nak terjerut leher tapi tak tutup dada sebab nak berfesyen punye pasal. Nauzubillah.

Anyway, thanks to muslimah trendsetter out there. They always come out with brilliant ideas and  help us to become stylist yet following syariah.

Muslimah Clothing Culture contohnya. Sumenye nampak sweet, tak overloaded dengan fashion, and takde la nampak sarat rimas. Simple, yet attractive.



 See?? Macam nak buat menantu. *Tibe-tibe*

Kalau bosan pakai seluar, teringin nak pakai skirt labuh. Memang banyak sangat style sekarang. It's your own choice la kan. Macam kat sini eightDesignBoutique. Banyak dress labuh dan longgar yang saya rasa ok la kalau nak berfashion kan. IRay suh beli. Haha. But bile pikir banyak kali, beli nak pkai g mane. Kalau stakat nak shopping kt medin, baik sarung je jubah hitam tu. HAHA. Tapi if we have special event boley la nak pakai.


 Tibe-tibe plak jadi promoter kan. Kuikui..

For me kan, tak perlu nak pergi Lahad Datu untuk berperang dan berjihad..  مجاهدة لنفسه Mujahadatun linafsihi. Everytime kite berperang dengan nafsu tu pon jihad yang besar. Yup. Lain orang lain nafsu, tapi kite memang berjihad bile kite tau kalau kita ikut nafsu, we are astray from Allah. Astaghfirullah.


Far more important, Islam has a perfect guidelines for women upon covering aurah. Bila kita ikut dan jaga aurat ni, kite dah tolong diri kita untuk jaga diri sendiri, unknowingly. Sebenarnya, bila kita jaga aurat kita, Allah is our real guard behind. Subhanallah. MasyaAllah. Allah tolong jaga kita. Bayangkan. Zat Paling Agung Paling Besar yang akan selamatkan kita dari ape-ape bahaya. Allah selamatkan kita dari niat jahat lelaki jahat kat luar sane tu. Ape lagi yang kita nak?

Pernah dulu dalam kalut-kalut pergi mall dengan baju kecik dan body shaping skit. Mase kuar rumah tak perasan lagi, bila da masuk dalam mall baru 'terase' keseksian tu. Padahal takde la seksi mane tapi bile da nampak bentuk badan, sure la lain kan. Time tu memang perasan, perasaan 'kena pandang' dengan lelaki. Ahhh. MENYAMPAH..! Me padan muka la kan sebab pakai macam tu. Mungkin tu perasaan kite je tapi mane kite tau kan ape yang orang laki ni pikir. Menyesal..! And i don't want to be a 'show' anymore.

Sisters, don't make urself a victim. Don't give a damn chance pon kat lelaki mata keranjang. Plus tadi dekat mall pon ade lagi accident terpandang lelaki gatal tengok sorang akak ni pakai seluar ketat baju singkat nampak bon mase nak turun escalator. Nak blame lelaki?? No..!! Mesti diorang susah nak tundukkan pandangan, jaga mata kalau dah terang tang tang cerah lagi bersuluh orang pompuan free je dok tayang.


Your choice. Left or right. 

Second choice. Always do. Always have. Just ask your iman, which one is preferable?

Saya pon takde la baik mane. Tudung pon tak labuh, jarang, stongan tak pakai pon, kadang-kadang ade la jugak tersasar pakai baju singkat and a lil bit ketat, But everytime pon i try to be better. Be a better muslimah day by day. Too much dosa yang saya dah buat. Semoga Allah yang Maha Pengampun mengampuni segalanya. Alhamdulillah. Friends around me pon mostly bertudung. Yang free hair pon dah full time bertudung. Lagi lawa bile diorang ni pakai tudung. =) Loveeeee korang!

Nak cantik, dalaman dan luaran. Thee. Boleh??

Eh ehh ehh..panjang nye bebel. Sah takde orang baca. Wakakakaka..Takpe. untuk peringatan diri.

Oklah. Bye and assalamualaikum wbt.

Nak follow..nak follow..tapii
Rasa macam kne block je kalau nak follow.
Waa.. *nangis* 





Comments

Anonymous said…
Alhamdulillah..:) -telekung seri anggun (M a Q)

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....