Posts

Showing posts from 2013

That feeling

Image
Bismillahirrohmanirrohim
Hati pernah kacau Luluh jiwa kental Hadir cahaya  Semata untuk seketika
Ingin lewat tiba Melepaskan segala Namun semakin leka Dengan cahaya
Allah Maha Kaya Tahu semua rasa Mungkinkah yang terbaik Dengan tiada cahaya
Tapi kenapa Sungguh aku bahagia Setiap kali ada cahaya
Diri, dan hati Jangan takut lemah Andai cahaya akhirnya malap Tiada bersama Kerana erti bahagia sebenar Tidak pada manusia atau harta benda Tetapi bersama Allah yang Esa Mohonlah padaNya

Yang rasa, hhm

Projek gomok eh gemok !!

Image
Hye. Feeling great everyone? Hope so because no matter what, you are always great and unique and special in your own ways. Chill...!! =)


Anyhow, dalam proses nak menggemikkan diri sebenarnya ni *typo malas delete* .tapi yang malasnye kalau naik sikit 1 or 2 kg, dia start naik dekat paha dulu. aishhh.. i hate that especially kalau diorang nak accident sesame sendiri bile kite nak jalan. tak suka tau..! irritating sangat2..
Misikukujah aka adik kite cakap kalau dah gemok sikit baru die ade feel kite ni as kakak die. Ade ke macam tu. Ni kalau sekeping je, tak rase macam kakak langsung. Budak ni, idea ni memang boleh baling ke laut je. Tak leh pakai..Hishh
So kalau before ni berat asyik below 50kg je, nak try hidup as pompuan sihat dengan berat below 55kg lah. Sape cakap kurus lagi siap..!! 
Ecly kesedaran ni wujud lepas post gambar dekat instagram and ramai komen cakap kurus padahal berat memang dah naik ( tambah efek posing dan ilusi optik jugak sebenarnya )
Sangat lah sebab pandai pos…

Randomness. Soo random.

Image
Hye. Its weekend again.

Dan weekend kali ni rasa sedikit panjang. Well, masa berlalu dengan perlahan. Cehh.. perlahan lak. Rasa nak habis hari Jumaat pon lame. Thanks to misiku-Kojah. Masa terisi dengan sangat mengarut. HAHA

TAHNIAH TRW!! Maka kami dapat CUTI lagi.. Kihkih. Tapi rasa macam nak try mintak tanye nak ganti kerja orang.Rasa bosan sangat kat rumah kalau lame sangat cuti tapi tak pergi merayap luar negeri. Huh

Tengah-tengah type entry ade orang whatsapp good news. Alhamdulillah.Penantian telah berakhir. Congratulation sangat2. Take care lepas ni. Hopefully. =)

Aaa.. tiba-tiba blur plak.

Dah lama tak baking, rasa resepi dalam kepala makin lama makin hilang. Takpe. Nanti google lagi.

Kerja sekarang pon alhamdulillah. Well managed. Kadang-kadang datang ribut, kadang-kadang tempoh bertenang yang aman. Though certain part tu rasa macam..erghhh..pehlisss laa. Professional la semua orang, tapi simpan dalam hati je sebab kadang-kadang diri seniri pon tak being professional. Please…

Humble request

Unexpected.Mohon tak jadi pape. Be it now, or in the future.
Moga baik-baik saja.
Never stop praying~

Hari Dalam Sejarah

Image
Hye..

Tak bermaya update blog. Hanya sebijik donut dengan seketul roti bun sardin dan sebotol air mineral masuk GIT.

121013. Semalam dalam sejarah perkhidmatan lupa jadual kerja malam/petang. Kalau lupa kerja petang tak pe lagi sebab kalau dah terdatang pagi, lepas rehat boleh pergi 'tarik selimut' kat memane then after office hour masuk balik. Shhhh. Tau dek prp mati i kena. Hehe. Tapi kalau lupa kerja malam or petang during weekend memang sangat #$%^&@# lah. HAHAHA

Sebab bayangkan kalau petang weekend, seharian anda mungkin abaikan phone. Then orang dok call cari mane la pegawai ni tak datang-datang. Seriously mak nenek da tau nyahh. Boley lupe lak. Tak tau nape sebab mind set dah lame giler setting bile keluar jadual bulan 10. "aku keje malam sabtu minggu lepas raya haji" Tengok2 sebenarnye semalam..!! HAHA. Nasib baik colleague petang tu Juki. Kalau tak sah kena bambu. Lepas ni tak boley dah nak potpet dekat PRP yang datang lewat kerja malam ke petang sebab …

Project last weekend

Image
Assalamualaikum wbt.

My last weekend sweet escape project - World Hunger Relief Charity Walk 2013 with budaks yang memenatkan.  After all, we all having fun here. Oh Allah.. thank you for everything. Alhamdulillah syukur =)
Taknak potpet banyak kali ni. Lets the pictures do. hehe
Carpool dulu. Penah aihh bersardin dengan budak2. First thing first, kite warn, nak gurau nak main geletek-geletek cucuk cucuk gigit gigit semua boleh, dengan syarat. JANGAN NANGIS. Nangis ciknea buang kat luar. HAHAHA. Sure diorang langsung tak takot pooonnn.. -_-" 

 DAN aunties yang mengajar bende tak senonoh dekat budak-budak tak cukup omor. HAHA


 AKSI JANGAN TIRU. -_-" HAHA


Sampai-sampai je terus tukar baju tshirt yang kaler kuning terang bak hannngggg, lepas tu terus serbu van milo. Can anyone resist this??? Ohh why...why sorang boleh amik segelas je lepas beratur panjang? Kalau nak. sile beratur lagi. Fuuhhh -_-" 


 Raptai kereta, dan motor as a simbolik penghantaran makanan untuk membasm…

Stay focus...

Image
Bismillahirrohmanirrohim.
Assalamualaikum. Hye korang.. Enjoy ur weekend??
Hurmm...

Being soo pathetic right now *sigh* again im blogging about my hati dan perasaan which is i always feels that semua itu adalah sangat membuang masa!  Got so many things to do rather than dok melayan bluess camni. Hampeh~
Truth is ive been broken before. I know what it's like to not be able to smile, or maybe im smiling brightly but crying out loud inside..bak kate pink, "ive got scars you wont believe, wear them proudly on my sleeve" Hurmm. not sleeve but face kot.luckily, the real truth is ive moved on. Called me miss moving on now.hekk heee
And because of that, i dont look back. Never ever wanted to do that.dan kalau Allah takdirkan saya untuk suka sape2 in the future, i wont put my hope and expectation upon it. 
Kerana macam ni adalah lagi terbaekk untuk apply dalam hidup. gituwww kn? Hihi

If something is meant to be, it will be by any means. Malas dah nak harung perasaan kecewa, sakit hati, …

Of being a perempuan, forever and ever...

Image
Assalamualaikum. Hye hye hye dan hye...=)

Salam jumaat you all. Okay. Enuf greetingsss. hee.

Hurmmm..Perempuan dan kecantikan. Satu sinonim. Completing each other.
Before you proceed any further, mind you, this entry is extravagantly full of myself, its my honour if u'd like to stay and keep reading. Ahahh. Or else, kalau rasa meluat menyampah, pepaham la,no hard feeling..off you go.thanks..=)
Here's the story..Lameee dulu kan, kite penah borak dengan kak ipar kite, die nasihat, orang pompuan kena pakai make up. Tak banyak sikit pon kena make up. Die cakap bile make up nampak bersiap baru oragn laki suke.*yeahh.. Mase tu sebab die gusar tengok kite single* Pastuuu... kite counter la balik.. "alaa kalau boleh nak lelaki yang ikhlas tengok dan terima kite seadanya.then kak ipar kite ckp balik,tu memang dah betol dah tapi a lil bit utk kepuasan diri dan salah satu skill nak nampak menarik dan orang suka tengok kite. Tapi abang kite buat ayat kuang ajoooor sikit bile die ckp, &qu…

Wrong

Image
Assalamualaikum..

Im not delusional. But something is not right here. Im in a confusion state.
Seriously. Im happy with my life. Alhamdulillah. I take everything positively, be it good or bad because i know if Allah brought me into it, He will always bring me through it. I have strong faith upon it.
But past few days, it happened again. I vomit whenever i ate. Ya Allah. Sangat tak selesa. Im eating healthily, even at jamuan raya besar besaran dekat hospital pon i just took a small portion of makanan yang sangat2 sedap tu. im struggling inside untuk control tau, but i terpaksa lari cute2 pergi tandas to vomit after i drank some water. *sigh* giler ke nak cakap aneroxia bulemia nervosa lakksss kan..
Last thursday, we donate blood again. I ate nasi dagang before kena inject dengan jarum besar tu. Then, after work i've joined my besties makan2 dekat secret recipe. Alhamdulillah, tak vomit lak but then bile sampai umah, i loss my appetite despite my mom masak sedap gilerr. Aihh. Tak ke rug…

Fefeeling blessed

Image
Assalamualaikum.

Wahh.. lame giler tak merapu merepek mareng sekapu sepunden kat blog ni. You lucky today darling, ur makcik is having her blissful night off today.Hiii

Night shift semalam paling aman dalam ranking saya kerja malam. Alhamdulillah. Tq kota bharuan. You all tak merempit, tak makan bende tercemar, adik-adik comey lotey pon sihat chubby2 semua gituww. Semalam baru je plan nak bombard MO yang  preskrib antihistamine or antitussive for children below 2 years, alih-alih tengok semalam. 1 case pon takde. Hee.

And semalam pon sempat curik keluar pergi mekdi. Hehe.lapar haram jaddah punye pasal, kempunan nak makan bubur ayam mekdi. kelaut la boikot mekdi kiteeee. Urghhh..Tapi tengok2 bubur abis..

Arini alhamdulillah dapat setelkan banyak bende. Renew roadtax, insurans kete, tukar combination meter. Rasa puas dan lega sangat2. Ya Allah. Nikmat sangat ketenangan macam ni. Terima kasih Allah.

Semalam ade jamuan raya anjuran Bahagian Perkhidmatan Farmasi Kelantan. Ya ampun, makanan maha…

Jumpa lagi

Image
Assalamualaikum..
Ramadhan bakal berlalu. Tinggal esok je lagi sehari. Oh Allah.. Perasaan bercampur baur. Excited sebab rasa ade benda yang saya tak mampu buat rupenya dapat buat mase ramadhan ni. Sedih sebab ade bende yang saya aim nak achieve tapi tak terbuat jugak. -_-"
Overall, i'm blessed sebab ade kawan2 yang everyday keep sharing bout beautiful verses and translations kat wasap group. Thank you korang. thank you sangat2. Group hugss korang!! Seriously, saya tak sempat pon nak tadabur, dapat buat pon untuk ayat2 lazim je. Tapi takpe, buat stakat yang boleh. In shaa Allah, Allah tahu niat kita.
Ya Allah, semoga Dia menerima semua amalan-amalan kita sepanjang ramadhan ni. Semoga Allah panjangkan umur untuk bertemu ramadhan selepas ni.
Ameen.

Hadiah dari seorang kawan. Kawan terbaik yang saya pernah ada. Terima kasih untuk ini =)
Note to self : Tidak menjadi penyembah ramadhan.
Bye.

Promise

Image
Of Janji-janji manusia

Manusia, janganlah berjanji,
Jangan sesekali berjanji,
Kerana kita akhirnya perlu akur pada ketetapan Ilahi.

Jangan berjanji, nanti luka hati,
Kerana takdir Ilahi belum kita pasti.

(MR, 26.3.13)
Semakin lama hidup di atas muka bumi Allah ni. Semakin banyak perkara yang aku belajar.

1- Kaitan benda di atas. Ya. Orang berharap bila kita berjanji dan kita takkan tau sebesar mana harapan orang terhadap janji kita. Kita takkan tahu sehancur mana hati orang lebur dek janji2 kita. So, janganlah berjanji. Walau pada kasarnya, janji tu nampak simple je bagi kita but macam yang saya cakap before ni, orang mungkin letak harapan tinggi menggunung dek janji ciput kita. Elakkan lah. Elakkan. Kalau nak janji sangat. Gian sangat nak buat janji, janji lah kat diri seniri. At least, kita tak efek dan porak perandakan hidup dan ketenangan orang lain.

2 - Instead of tabur janji ntah mana hala, i learn one thing. Less word, more action. 'Walk the talk', perumpamaan tu dah …

Alhamduliilah...

Image
Hye. Salam Ramadhan. Hari kedua dah. Nanti kejap je da raya, kejap je dah kena ganti puasa. Ramadhan, gerak perlahan please..

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.
Maha Suci Allah. He has been showered my friends with His greatest blessing. I'm happy for them..=)
Wishing a good brand new day and extra shining future too.  Jangan risau, jangan takot menyesal because we control our own life. Cuba yang terbaik, if Allah tentukan untuk jadi, everthing will do. Pape pon. congratulationsss korang semua =) Ahhhh..such a good news but surely i will lose you. Gonna miss your present, gonna miss our up and down, gonna miss our makan-time together. Rezeki ramadhan. Semua menggembirakan.

As for me, saya dah jadi jahat sekejap. But i have to. Hanan Hayati have been abandoned by me for a long time. Poor her. Pity her. She dont need some time for time anymore. Takpe lah jadi jahat sekejap. If i dont protect myself, who else will do? No doubt, i leave it to Allah because He always know wh…

donotread

Image
Bismillah dan Assalamualaikum.

18 Jun 2013. Ada orang buat surprise. Well. Takde la dia buat surprise pon, just aku je yang terase keseperaisan tu. Nasib baik tak gugur jantung. or maybe dah gugur jugak sebab aku rase sob je time tu. Semput sekejap. Nasib baik aku memang jenis cc. Tau ape cc? Cool and calm. Ecewahh.. puji diri seniri lewtuwww..HAHAHA Aiii.. jangan la jadi lagi. Pelissss...Kurus semangat aku tau.

Satu perkara yang aku try nak praktik sekarang adalah jadi orang yang ORGANIZE. Tapi sumpah aku FAIL lagi. FAIL tahap -ve dah. Macam sekarang, banyak giler aku nak kena setel esok or lusa tapi aku dok blogging lagi. Haha.

Nak kena setelkan pasal DMTAC sebab preceptor yang jadi pegawai untuk DMTAC Attachment dah selamat bersalin. Congratulationzzzz Ai Ling..!! Such a lovely daughter.. Tak tahu sempat gi melawat Ai Ling ke tak.  -_-" And penat aku study giler terbabas the very the vast pasal DM still aku rasa aku takleh nak achieve tahap keMASTERan Ai Ling. Mesti arr die be…

Goodbye note

Image
Assalamualaikum.

Dear my beloved blog..Sorry if i neglect you. Surely, i know how bad it feels when someone abandoned us, but need not worry dear. You will always be part of me. I might get bored with facebook or instagram but for you, it wont do. Pinky promise =)

Seriously banyak kerja nak buat and i know if i start blogging, it wont be easy for me to stop. There are so much entries in draft box waiting to be edited. And semua terbengkalai hope not to be a bangkai.. -_-"

Dah rindu nak follow ward round and get 'quarrelled' with HOs, MOs. Also witnessing HOs kena bambu dengan specialist. =P hee joking. But indeed. i really love ward round as for me, ward round means you're helping others, the doctors, nurses and of course patients, ward round means you're updating your drug related information and enjoying your job as a ward pharmacist. Ward round is knowledge. Yes. I gain bundle of it. Hurmm.. bile fikir balik, baru 3 months officially jadi ward pharmacist. Kohk…

Busy lah konon

Assalamualaikum..

Banyak hal nak cerita tapi tak punya banyak masa. Balik dari kerja rasa nak golek2 atas katil je. Tak nak buat pape. Tak nak ngadap laptop. Online hanya dari smart phone sampai terlelap. Bila bukak buku nak study, last-last  buku baca kita. Terbaik sangat!

Setiap weekend penuh aktiviti. Kalau tak kerja, jadi surirumah. Kalau kerja pun kena allocate time untuk jadi surirumah. Kalau tak, whole weekdays, semua pon tak teratur. Yes. Time management. Dear, always manage ur time. Avoid procrastination.

Harini, kita ke rantau panjang. Ade misi perlu diselesaikan.

Sambil tunggu kawan buat methadone penjara, sambil layan Teman Pengganti. Layannnnn....~

End up, ape entah motif entry kali ni.

Maaf. Sudah ambil masa kalian.

Jaga diri. Jaga iman.

Bye..

Cahaya

Dalam gelap, Allah datangkan cahaya. Sinar cahaya yang mungkin hanya sementara, atau kekal menyinar untuk selamanya. Semoga Allah datangkan kebaikan untuk semua.

Sama-sama menjaga hati kerana cinta hakiki hanya untuk Ilahi.

In Sha Allah.

                                                From Krabi with love ❤

Mak kite bukan macam mak awak...

Image
Mak awak pandai. Mak awak grad universiti. Mak awak buat master, mak awak habis phd. Mak kite tak masuk u pon. Tapi mak kite hebat. Kalau kite tak tahu,kite tanya mak kite,mak kite mesti tau jawapan die.
Mak kite bukan macam mak awk. Mak awk docter, tapi bile kite sakit,mak kite tau nk bagi ubat ape kat kite. Lepas kite dah sihat, kite 'gaduh' ngan mak kite plak..=__="
Mak awk  pakar motivasi hebat.Semua orang dengar ceramah mak awk. Semua orang jadi positif dengar nasihat mak awk.Tapi mak kite pon pakar motivasi unggul jugak. Hasil 'bebelan' ceramah nasihat mak kite, adik beradik kite berjaya jadi 'orang'..
Mak kite bukan ustazah macam mak awak,tapi mak kite selalu nasihat dan pesan kat kite jangan tinggal solat,kena ngaji quran,baca doa ni,baca zikir tu. Memang selalu sangatlah kite dapat tazkirah free. Ni mak kite mintak duit. Bukan untuk die, tapi die cakap nak bagi kat orang kat sekolah tahfiz untuk buat ape kite pon tak sure. Mak kite cak…

Reset 150413

Image
Sealim mana kita, kita tetap manusia. Bukan malaikat, bukan nabi jua.  Dosa tetap ada. Dalam sedar atau alpa.
Andai perkara buruk yang jadi. Kita pikir, ini balasan dosa. Ini musibah kerana dosa. Hidup begini kerana dosa.
Jangan begitu.
Ingat satu.
Musibah itu bukan balasan dosa. Ia ujian dari Yang Maha Esa.
Kalau sabar kita dapat pahala. Teguh iman, tingkat amal.
Balasan dosa, kita terima di akhirat sana. 
Tapi jangan putus asa
Kerana taubat tetap ada.

In sha Allah.

***********************************

Alhamdulillah.

Semoga dipanjangkan usia oleh Allah seiring dengan banyaknya amal ibadah. Dimurahkan rezeki yang diberkati. dan dipertemukan jodoh ikhlas yang baik hati untuk sama-sama mencari syurga ilahi.

Ameen.

Happy birthday. To me =)


Buat kek birthday sendiri. How i learnt that we create our own happiness when we make others happy. ^^




Jalan2buncitperut kelantan: Kopitiam Kita

Image
Bismillah.



Edisi jalan2 cari makan lagi.

If you were in kelantan and you op for any kedai makan for breakfast. This is one of a kind.

Kedai simple je. Tapi BEST.



The kedai makan: KOPITIAM KITA.
Though kedai ni dekat je dengan hospital, kitorang tak penah lagi cilok2 kuar breakfast kat sini. Pekerja berdedikasi dan berhemah bukan?? Stop cursing cakap sume goverment servant suke curi tulang kuar makan bekfas lame2 tau..!

Usually we came here dengan peluh2 bucuk masham lepas jogging during weekend. Aim nak gaya hidup sihat tapi tibai nasi lemak. Kohkoh. Takla. Saya suka makan ni je kat sini. NOt so breakfast like a KING lah..!


Roti TITAB. Half boiled egg, with kaya. Sedapnyeee!! Enuf for my stomach..=)


Bakar macam buat roti canai ye kawan-kawan.
Everytime kitorang pergi tak penah tak penuh. But sebab breakfast kot, so orang tak lepak lame2, you will have ur seat and enjoy ur meal.


Full house. And seat untuk kitorang. Yeay..!!

Sesak. Gedik ni intai-intai orang order ape. Thee..=P  Tu dia…