Penang Runaway

Tiba-tiba Kelantan umum cuti hari ahad sebab bagi peluang orang tengok bola. Yippeee...! Ape lagi. Kitorang pon plan lah berjalan sebab masing-masing dah balik rumah weekend sebelum tu. Takkan nak dok Jeli je 3 hari. Plan asal nak pergi Langkawi tapi kiv dulu. Last-last..Penang.. Here we come...!!

Thank Allah we have GPS ^_^ I love you iphone! Kalau tak, maunye sesat barat kitorang. Kalau nak depend kat signboard je, susah jugak kan. At least, kalau ade gps ni, tau la jugak arah mane nak tuju. Dah makin dekat ke, dah jauh menyimpang ke...

Dari tanah besar ke pulau kitorang decide nak naik feri. Bergambar sakan kalah tourist amik gambar -_-"


Sampai je pulau terus cari hotel yang dah kitorang booked. Berpusing-pusing haa mencari sebab jalan one way. Terlepas selekoh skit, holamakatak..memang jauh benor nak pusing balik.

Lepas solat sume, nak pergi shopping complex. Punye la dekat 1st Avenue dengan hotel yang kitorang dok tu, tapi nak jugak pergi Queensbay. Dah kate glamer kan Queensbay tu =P Tapi kitorang tak amik gambar dekat roundabout yang ade tulisan Queensbay tu tapi kitorang balun tengok movie. Buat back-to-back movie marathon. Best giler sebab tengok Avengers!! Hahaha. Timing ikut tiket memang dah terbaik la tapi avengers abis lambat. Next movie start dlm mase 10min je lepas abis avengers. Adehh..Nenek-nenek nak betulkan urat saraf pon tak sempat tau! Then, kitorang sambung tengok Dark Shadow abang Johnny Depp plak berlakon. Kelakar!

Pastu pergi makan, Muka masing-masing dah macam kain buruk baru lepas buat mop lantai. Tapi makan punye pasal, terus energetik.

Ingat nak stay penang 2 days 1 night je tapi sebab banyak tempat nak pergi. TERlajak stay sampai la 3 hari. HEBAT lah budak-budak ni.. *mata bersinar-sinar*

Esoknya pergi naik cable car Bukit Bendera. Aim utama aku datang penang (a part from nak tengok Avengers..hehe) Time naik dok ujung skali. Tapi time turun, heret intan join aku dok seat depan. Kunun laa nak ber roller coaster kan. Kalau nak roller coaster sangat kau minah, g la naik corkscrew kat genting nuh! Wrong place btol..! Tapi takde la ngeri sangat pon time turun sebab baru nak amik feeling adrenalin rush, pokcik drebar brek la plok  Cewwooo ambo T_T

Sebelum naik. 


Konon nak buat gambar skema lawatan sambil belajar budak sekolah tapi tak jadi pon.

*Bergambar sampai orang lain pon naik menyampah dok menyemak aje kat entrance. Haha

Tapi yang sengalnya, tak amik plak gambar dengan cable car. Dush dush..

Sampai kat puncak, lame jugak lepak sane sebab takde la boring sangat kat situ. Siap lepak cafe makan ABC special ade buah pala...*Urghhh..Pelik rase die*, minum air kelapa..pendek kata, panjang pon kate. MAKAN... MAKAN...MAKAN..!!

Ade sapa-sapa nak skodeng pakwe. Meh cni meh..=P


Kat cafe tu ade jugak Owl Museum tapi kitorang tak masuk pon. 


Dah. Balik-balik. Tokleh lame budak-budak ni sebab masing-masing da lalok macam amik dadah. Padahal makan ape je kat atas puncak tu. Aku pun heran.

Asalnye nak pergi town cari jeruk ke ape tapi sebab sume muka cam penat, kitorang decide balik hotel dulu. Gigih btol. Demi untuk layan tidor. Hahaha. Bateri kong la katekan. Kena selalu recharge.

Dah segar bugar sume tapi perut lapor la plak. Adoyaii..Bajet baby lew tuw sume orang. Time kenyang nak tidor, dah lapor elok je la bangun. So, kitorang pon pergi la ke Padang Kota dekat dengan Gurney Plaza, nak cari tempat pasembur.

Budak-budak ni pergi beli pasembur sampai 35 hinggit..! Mase bawak pinggan pasembur tu, sume makhluk bermata kat padang kota tu tengok kitorang. Hahahaa. Malu..!! >_<" < Mane taknye, bertimbun kot..! Lepas tu order laksa penang lagi, order char kueh teaw jugak. Perfect time pergi makan tengah-tengah lapar baru lepas bangun tidor, memang setan menyampah la kat kitorang sebab tak membazir langsung. Licin.....Burrpp..Alhamdulillah.. Thee thee

Again. Tak amik gambar makanan pon sebab masing-masing tak sabor nak mentekedarah. -_-"

 Air tengah surut dan pemandangan time ni sangat la tak lawa -_-"

Lepas tu berjalan pergi Gurney Plaza. Pehh..pompuan. macam la tempat lain takleh shopping. Elok datang penang ni, nak jugak shopping die. Memang takley tinggal tabiat tu. Tapi serious kagum jugak dengan parkson die, banyok betol design beg lawa-lawa. The very the vanyak the choice lah.

The we heading to Bukit Batu Feringgi. Ape hal datang penang tapi tak pergi Batu Feringgi kannn...So we just jalan-jalan kat night market dia. Time pergi dulu takde la besar sangat tapi ni rase macam dah makin banyak kedai yang diorang bukak. Kat sana nyaris tak buat foot reflexology. Hehe. Cari jugak baju geng berjalan "I Love Penang" tapi mahal jugak kat sane. Bargain punya bergain nak mintak murah pon tak dapat.

Abis round, pergi Nurul Ikan Bakar. Makan lagi. Hahaha. See..Ini sangat-sangat la jalan-jalan cari makan penang. Sambil tengok cite pocong indon yang langsung tak menakutkan *boo booo* sambil makan sotong celup tepung. Sedapnye~ Muke sume ngantok penat tapi makan tak nak kalah. Memang wajib licin. Siyes aku kagum budak-budak ni *termasuk aku ler tuwww..

Last day, nak cari jeruk. So, ala-ala macam dah nak complete la to-do-list dekat penang ni. Tupp tupp diorang cakap nak makan nasik kandar. Yeahh..lupe. Penang dan nasik kandar nya. Mula-mula nak makan kat mana-mana kedai mamak je sebab dah penat nak selongkar gps cari tempat but alang-alang nak makan, aku teringat kat kedai nasi kandar yang lecturer aku penah bawak dulu. Samar-samar aku ingat nama kedai tu ade perkataan KAYU. then baru la diorang cakap memang ade Original Kayu Nasik Kandar. Full table kitorang makan. Mau taknye sampai 150ya kena cas. HAHAHA. Buncit sungguh la. Tapi memang sedap..Tak nyesal. Sorry. Memang tak amik gambar makanan. 

Lepas beli jeruk, cendol pulut tak pulut .. kitorang pon balik la. Finally, kat deret-deret kedai jeruk tu jugak kitorang berjaya beli baju "I Love Penang" dengan harga soploh hinggit. Yeayyy!! Tepuk-tepuk tangan.

Kitorang tong tong duit untuk cover kos hotel, minyak, tol, makan, dan semua kos guna same. Macam tak caya sorang bayar 150ya je \(^_^)/ Padahal dok sana 3 hari 2 malam, makan memang macam tak hingat dunia, dan berjalan plak kat tempat2 yang boley dikatekan tempat wajib pergi la dekat penang tu. Paling penting jugak, dapat tengok Avengers..hehe

Pergi pulau naik feri, balik kau jalan kaki. Eh ehh..Balik ikut jambatan. Hehe

See you again penang~

Notakaki: Entry panjang ni pon korang baca sampai habis ke? Waaa.. Terharulah saya..!! *tibe-tibe saya*

Bye. Assalamualaikum..

Comments

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....