Cucuk lagi...

Sejak masuk jeli asyik kena cucuk je *gaya cakap macam baru masuk je, padahal da nak dekat setahun dok Jeli -_-"  Nasib baik aku bukan jenis 'alergik' dengan jarum. Even kalau takot jarum pon, dah kalau kau kena push untuk WAJIB SUNTIK, sah sah la kau tahan je. Kann..?

Dulu mase prp, sekali je cucuk, untuk H1N1. Ni da berape banyak da kena cucuk. Kalah ibu mengandung. Eh ehh.. ape salah ibu mengandung?? @_@ konfius..

Start dengan health screening untuk staff, yang time tu la aku juara staff pompuan yang high cholesterol..! oyeahh..Indeed, bukan perkara yang untuk dibanggakan BUT seriously, merisaukan. Nak nak sekarang Lovas dah takde dekat hospital, kalau nak amik statin, terus amik simvas. * Macam la aku nak on medication sangat kan..

Lepas tu kne inject lagi, draw blood untuk 2nd test tengok stakat mane level cholesterol lepas diet cholesterol *LAH SANGAT dan exercise yang dibuat..* KONON MEK ENON...

Tak lame lepas tu, ade plak pekeliling untuk inject vaccine Hep B. Adoyaiii.. Aggressive btol jeli ni. For that, kne test and check dulu brape banyak antibody dalam badan. Again. Kena cucuk lagi. Surprisingly, antibody aku untuk budak jarang-jarang nak demam ke selsema ke ni, dalam 0.0 berape ntah. K ma siap cakap, budak ni takde antibody langsung. HAHA. Jahat mengenakan orang, Nasib baik akak tu cute~ End up, aku jadi calon yang terbaik untuk cucuk vaccine. 3 dose ekau. Means, 3 kali cucuk..!! Waaa.. menangis.

Mase inject untuk 1st dose tak sakit sangat. Pastu macam biase la, takot temperature spiking ke ape, kne la amik PCM.. So, aku telan la sebijik  *underdose perasan budak2 nak amik sebijik je. Haha
Next 2nd dose after 3 months. Bile kitorang pon dah lupe nak kena cucuk 2nd dose plak. -_- 2nd dose ni sakit skit. Memamg 'terase' la kne inject tu. Tapi aku buat muka cool je. Hohoho.. k ma da cakap, yang 3rd dose paling sakit. 3rd dose ni cucuk lepas 6 months. Uwaa.. kitorang nak melarikan diri lah. Ecly, kalau taknak amik 3rd dose, kena test antibody dulu. Kalau dah within range *tak ingat berape aim range die* you can skip the 3rd dose. Tapi kalau tak cukup lagi, kena cucuk jugak, Makanya, lagi banyak kali kena cucuk! Oo Mak! Dan sekarang ni, elok-elok kitorang lupe kena amik 3rd dose, akak tu datang pamasi, indent Hep B dan warning kitorang. Haaa.korang cucuk minggu depan yeee...uhuk..Meraung..

Lebam lepas cucuk buat Mantoux Test aritu pon tak hilang lagi. Ni nak kena cucuk Hep B lagi.  Mantoux Test pon sume staff kena buat sebab sekarang ni ramai patient Tuberculosis ( TB ) or batuk kering adalah dikalangan staff KKM. So nak kena screen la.

Tapi, on the positive side, bagus la dok Jeli ni. At least, diorang monitor dan jaga jugak kesihatan staff.


Should be prepared mentally and physically. Huh. Hope tak sakit sangat. Mitos je tuuuww...


Comments

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....