Jonah

It's a term, you used to address people, biasenye doktor la yang orang ni kalau time die keje, time tu la ramai patient. Case plak pelik-pelik. Time die on-call tu la bertimbun-timbun case yang complicated masuk, macam-macam hal yang jadi. Semua orang yang sama jadual keje dengan si Jonah ni pon turut same letih sebab nak kena handle banyak kes. Nak kate nasib malang tu tak jugak...tapi....memang 'jodoh' die. -_-"

Jonah.

Aku pon xtau mane asal usul word ni. Maybe first doktor omputeh yang teruk kena hentam mase die on call name Jonah. Ni pon colleague aku kat Jeli yang introduce word ni.

As for me, biase kalau kitorang on call, memang tak lari dari kena call untuk ambil ubat or pape sebab new case ke ape. And kalau aku yang on call, petang khamis sure ade call. Acap kali gak ar. Yang tu aku leh consider call wajib untuk aku. Hp memang kena peluk tiap masa. Ade satu kali tu rase macam lame giler on call sebab macam-macam call masuk nak itu nak ini tanya itu tanya ini. Memang tak jeneroo tido la. So far ok la. Tak rase terbeban lagi.

Budak-budak ni call me jonah! Kureng asem laa. Sebab ape, bile aku ade je, macam-macam bende yang jadi kat farmasi. Time tu la Pengarah Kesihatan Negeri nak datang, time tu la orang tu nak berkunjung, and latest, first day aku ganti tempat bos, time tu jugak la ade surprise visit dari orang bahagian farmasi kelantan. Huh..! Time ni la jugak diorang nak datang kannnnn....Dushum dushum hentak kepala seniri kat dinding..

Latest, tengah aku keje tadi, ade la slip ubat untuk Datin Sri, Haa..bini Dato Pa la plak nak melawat patient dalam wad. Tibe-tibe kau nyahhh..Nasib baik xyah g tunjuk muka.

Jonah. Is my second name??

Comments

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....