Perempuan dan Period Diary


Hye everyone..How was your weekend? Mine? Ohoo..I had my unexpected journey this weekend. Out of blue, i reached at cheras with my own car. But of course, i don't do the drive. Phewww -_-"

Back to topic, (though its quite embarrassing to talk about this topic in my blog), but i think it's a must-know-topic for every single woman out there.

Okay...Let me ask you a single personal question here, could you tell me your last menstrual day for past month? When was you started menses and when was your last day? As for me, if I didn't 'date' it properly in my calendar, i can't afford to remember it. Not for every month. Hehe. My fellow pharmacists' friends surely just like me as we got a lots of drug information to kept in mind. ( Iyee la tuu minah..padahal time doctor quiry, ko refer buku jugak, tak sempat-sempat pon nak hapal. Hakhak)


So, kenapa aku rase pentingnya untuk kita semua make a good record about our own menstrual cycle? It is simply because of this...

Tempoh haid paling singkat --> sehari semalaman (24jam)
Tempoh haid paling panjang --> 15 hari
Tempoh kebiasaan haid wanita --> 6 -7 hari
 Menurut Imam Syafi ie, Atha dan Abu Thur

Maka, di gambar rajah kan jadi macam ni..


But, bila period tiba-tiba jadi abnormal, i.e lain dari kebiasaannya, baru kita rasa gelabah. Nak solat ke tak, nak mandi wajib ke tak, nak consider period ke tak.

Yup. I know, ada beberapa cara untuk tentukan what kind of discharge yang jadi, satu dengan tengok adat iaitu tempoh haid dan jugak, dengan tengok tamyiz, beza warna discharge tersebut. Sometimes susah jugak nak tengok warna darah especially kalau darah dah kering. Nampak lebih kurang je. So, kaedah yang bleh kita praktikkan ialah dengan tengok tempoh masa haid tu lah.


*gigih dok illustrate..

Kes 1 --> Period 15 hari, so ikut pendapat di atas, still lagi period, sampai la ke hari ke 16, kalau keluar darah lagi, dah jadi darah istihadhah. 

Kes 2 --> Period macam kebanyakan perempuan, 7 hari, lepas tu dah kering, ie dah mandi wajib but lepas 5 hari suci, datang balik period. Kalau still dalam tempoh 15 hari, still kira haid, sampai la dah cukup hari ke 15. Bila sampai hari ke 16, dah kira istihadhah.

Kes 3 --> Datang period 10 hari, darah dah kering, lepas tu dah mandi wajib dan suci selama 10 hari. Tup tup kuar darah balik. Dia consider darah istihadhah dan korang kena solat. Sebab ape? Sebab mengikut majoriti fuqaha', tempoh suci antara 2 haid adalah 15 hari. Jadi, dalam kes ni, belom cukup tempoh suci, 15 hari, maka kira istihadhah lagi.

Kes 4 --> Period kuar 9 hari, dah kering dan mandi wajib. Lepas suci 15 hari, keluar darah plak. So, dah tak payah solat dah sebab dah kira haid.

Take home message ! 

1) Period paling lame 15 hari. Kalau kejap kuar, kejap stop, tapi still dalam tempoh 15 hari, tak payah solat.
2) Tempoh suci kena 15 hari. Kalau tak cukup 15 hari, yang tu istihadhah. Jangan ponteng solat. Hee

But then, how would you decide it kalau bila tarikh period dan bila tarikh suci pon tak ingat?? See. Sebab tu semua kena ada Period Diary masing-masing.Wajib! *eceh..siap nak tanda seruan...Tokley blah.

Iphone apps pon ada.. Hakhak..



Cute. Kan?? ^^

Tapi kan, kalau nak buat family planning ikut natural contraceptive method pon nak kena tanda menstrual cycle jugak kan? Eh..eh..Theethee...=P


Btw, kalau ada terbagi info salah, kindly drop ur comment. Okay.
Wallahualam.

Bye. Assalamualaikum and goodnyte..^^

Comments

mooyeeh said…
seriously, semua kaum adam yg 'macho' kena tau benda ni.

kalu bini jahil, tok laki pun jahil, then bini x solat sbb x tahu. nice. dua2 jawab la dgn Tuhan nnti.

btw, tengs cik nea. very helpful. (>.<)
shifaa said…
anea, nak tambah, kite pon baru study pasal benda ni dan realized hebatnya ISLAM!!

1) 1st day period - consider as first day of menstrual cycle

2) mase tu dinding rahim runtuh sebagai darah haid,

3) tempoh biasanya 4 hari -> ini yang memang darah

4) day 4 - mula proliferative period. masa ni dinding rahim nak baik balik la. and at the same time tengah nak get ready untuk keluarkan telur

5) proses tadi tu amik mase dalam 9 ke 10 hari. dan masa ini, sesetengah perempuan masih keluar kotor2 walaupun bukan darah (biasanya warna koko, koko cair dsb) - so masih uzur

6) cuba kira lepas day 4 + 10 days (proliferative period), mase tu telur ready nak keluar, then kalau ada sperma persenyawaan boleh belaku, dan baby boom! (ini dipanggil tempoh subur, lebih kurang dalam 4 hari)

jadi ini adalah kajian sains, dan sedar x kita dalam ilmu fiqah, lepas 15 hari, kite tetap kene solat, dan darah yang keluar bukan darah uzur, tapi darah penyakit!

tengok step no 6) day 4 + 10 day = 15 days (lebih kurang la)

jadi mungkin sebenarnya kajian sains tu, ade benda yang boleh dikaji lagi, maknanya, proliferative period tu sebenarnya 11 hari.

harap2 anea faham and boleh ilustratekan.
Anea_hayati ♥ said…
A a. btol jgk tu shifaa. Islam ni memang hebat sbnrnye.

Tapi dah xreti nk illustrate sbb nk lukis endometrium gune paint bukang senang. HAHA *joking..

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....