Posts

Showing posts from 2012

Maka begitulah

Image
Live like you're dying and never stop trying.

Tapi hujan turun mencurah-curah, hidup semakin tak produktif. Sejuk mencucuk tulang.

End up, menjadi perempuan berkerudung selimut. Cehh. Cakap tak serupa bikin.

Good nyte all.

Amik pic hawa share mase wasap. Setuju ngn ray, pic ni sgt menarik.

Dah. Assalamualaikum. Bye =)


Life's like that

Image
Col last night till i felt like vomiting. Suffering the whole night before the dawn.

Full of dizziness associate with puffy face, i still take my path to work. Haiiyaaa. Kepala seriously tak leh function. Harap takde la medication errors jadi arini.

I throw myself to Allah and let Him guide me thru. I can't think of anything right now. Really, so fragile and vulnerable. -_-"

Life, please be nice to me..

Arghh. I hate my self damn much bile start buat entry meluah perasaan kt blog. Waaa. Pathetic giler rase..! Aduh..

The day

Image
20.12.2012, and Jeli was raining heavily.

I'm fasting so patience is with me. InsyaAllah =) so klu tak pose tak sabar ah? Lol. Hurmm..Lots of things happened recently, though, I'm strong enough to face it. Allah with me. Allah always with us. Right? It's us that eventually leave Him. Astaghfirullahalazim.




Family first. Always.. =)




Insomnia

Azab. The right word to describe it. For couples of days, I've lost one of the biggest nikmat Allah has sent down to human kind. Nauzubillah -_-"  Nikmat to rest, to have peaceful mind and recharge your energy when you are just lying down, doing nothing except breathing while closing your eyes. I don't have it. For this time being. ='( Betul la kan. Kalau Allah nak tarik nikmat, kun fayakun, tak sampai sesaat pon. Lesap!

Sleepyhead like me, not be able to sleep creates catastrophe in my life. DUhh.. Seriously. Going outside sunnatullah, make me sick! Dah memang Allah ciptakan malam untuk rehat, but then your mind can't stop working and your body 'involuntarily refuse' to rest, of course esok kau pergi keje pon rasa terhuyung hayang lain macam je, pantang tak kena semua nak lempang. Eleleleyy..Bajet ganas.

Yes. I heard it. Why don't you get up, take wudhu, recite Quran and doing tahajjud prayer? Dapat pahala qiam dah alang-alang tak boley tido kan. But…

Some things

Some things are not worth to be rush. Some things are just worth waiting for. Some things are worth to be done. Some things are just meant to be. Some things are better left unsaid. Some things are not worth to be fighting for.
All in all. It depends on you to decide on that.

Take a good care.

Twins Of Faith 2012

Image
Sejak grad ni, aku rasa aku dah makin kurang attend ceramah agama. Frankly speaking, aku pon bukan baik sangat, bukan jenis join usrah or jadi naqibah sume ni, tapi kalau ade talk yang best, aku dengan kawan2 mesti pegi. Dengan jubah hitam kitorang. Our feveret uniform =)  Kalau time study dekat UIA dulu, banyak sangat program or talk yang berbentuk islamiah. Almost everyday or every weekend, sure ade kulliyyah or club yang organize program camni. *tibe2 rasa bertuah sebab study kat UIA* Oh..i miss my student's life..-_-"

Thanks to Shifaa and Mardhiah sebab ajak aku pegi one of the biggest events organize by Mercy Mission. Annual Islamic Conference: Twins of Faith 2012. Taun lepas tengok jugak Mar dok bgtau die g program ni, rase interested jugak nak ikut tapi segan lak kalau takde geng. Hoho. Luckily ade Awe jugak. Ramai lagi la korum. Hehe


 http://my.twinsoffaith.com/

Memang khilaf aku jugak la kan tak kenal ramai islamic scholars  or penceramah2 islam yang hebat-hebat kat …

saya jiwa kos....

Image
Aku memang tabik spring, salute dekat mamat matluthfi90 nih. Genius! He's so genius. Video yang die buat tak pernah tak best. Tak pernah tak mampu buat aku rase bosan. Mostly sume buat aku gelak besar la HAHAHAHA. Macam orang tanjung rambutan -_-" Yang sedih buat aku rasa terharu menitik air mata. Memang high kualiti. Penuh dengan maksud tersirat. Dalam melawak, isu yang die nak sampaikan memang betul. Dapat terima dek akal. Bukan lawak bodo semata. He's full of brilliant ideas. Keep up a good work matluthfi. Recently he received an award for Shout! Aloud Award (Individu berbakat menerusi YouTube)2012. Congratulations bro! Even aku tak vote, I know people out there realize he deserves that award.
Pape pon aku rasa mamat ni memang sengal la. Humorous lebih dari maharaja lawak. *sebab die bagi input penting instead of lawak kosong yang ntah pape* Pegi mane-mane pon mesti buat orang gelak guling guling sampai menangeh kuar air mata. Aku rase je la. Mungkin jugak die skema?…

xoxo

Kalau tak nak orang tahu, don't say a word about it, don't even post on fb, don't tweet it, don't blog it.

You can just telan everything to yourself.

Once you told and the story was broken, there will be no secret at all.

I don't bother to know and kepoh pasal life orang as i like to keep something to myself. Of course there's exception. So if aku tak menyebok hal orang, why should you menyebok mine?

But, I am a good listener. I'm pretty sure bout it. *masuk lift tekan butang seniri* Even i have zero idea on how to solve your problem, but really,  I can lend my ears my shoulders to you. And everything is private and confidential. Still, it doesn't mean I have to share mine. Kan??

Dan kalau kau sugul, bad mood and your friends care about you asking what happens dan kau tak nak bagitau. Pehlisss la. Taknak bagitau sudah. Ada aku kesah??









Ntah bagaimana

Image
Lots of friends, colleagues, juniors, seniorstakyahciterla relatives get married. COngratulations all. Happy for all of you. ^o^ Terase kehilangan especially when they 'manufactured' babies. Oh my, i know babies are super gebu, cute adorable but my friends hold big responsibilities to take care of amanah that Allah has been given to them. Time will be occupied with kiddo as they are theirs priority now -_-" Somehow, we really need to accept that when we grow older, we will be burden with our own life and get carried away leaving our past behind. Tak cukup masa nak catching up with old friends dah  *Mood rindu nak borak lame-lame ngan pijah-super-hot-mama. Miss you pijah bucuk ='( 


Me cannot picture myself as a wife, way far as a mother because everything seems like a white blank canvas waiting to be painted with...????? big and trillion question marks there. Hoho.  I don't know, human can only make plans but Allah indeed a Great Planner. He is The Wiser The Most …

Muhasabah Part 2

Zakat.

"Gaji saya tak cukup, sebab tu saya tak mampu bayar zakat"
atau
" Saya tak bayar zakat, sebab tu saya sering rasa gaji saya tak cukup"
Take time to ponder.
Imam Muda Asyraf



Muhasabah part 1

Seorang doktar bergegas ke hospital setelah menerima panggilan untuk pembedahan emergency. Beliau menukar baju dan terus ke bilik pembedahan. Beliau nampak bapa budak sedang bermundar-mandir di bilik tersebut menunggu kehadiran doktor.

Selepas nampak doktor, bapa itu menjerit : “Mengapa lambat sangat? Doktor tak tahu nyawa anak saya dalam bahaya?!! Doktor tak de rasa sebarang tanggungjawab?”

Doktor tersebut tersenyum dan menjelaskan: “Saya mohon maaf. Saya tiada di hospital dan saya telah datang secepat mungkin… sekarang saya perlu saudara bertenang supaya saya boleh melakukan kerja saya.”
“Bertenang!!! Mudah cakap. Bayangkan kalau anak doktor yang di dalam sana!!!! BOLEHKAN DOKTOR BERTENANG?!!! JIKA ANAK SAYA MATI, APA YANG DOKTOR NAK BUAT!!” jerit bapa budak itu lagi.

Doktor tersebut bersenyum dan berkata : “Saya akan berpegang pada ajaran Islam - dari tanah kita datang kepada tanah kita dikembalikan… Doktor tidak boleh memanjangkan umur, hanya Allah boleh. Pergi berd…

Takde keje ke??

Kenali 5 Sikap Wanita Melalui Bantal
Aku taknak bagi link dekat melayukini tu. Aku taknak bagi. Betul..!

Pehhliss laa.. Bantal? Takde bende lain ke?? Hoi la manusia..tak nak analisis ke kenali 100 jenis pelempang wanita. Sure kena try dulu rase pelempang. Tak pon Wanita dan Style Terajang.

Ops. Vandalisme.

Pompuan kena ayu okay. Sebab nak pulak Ketahui Sikap Perempuan melalui lenggok cara berjalan.  Duhhh. Tak berilmiah betul -_-"


Of having a car

Image
Hye there!

How's life? Uuuii.banyak masalah ? Sabar, life is not easy though. Biase la tu, orang gila je takde masalah. Everyone have problem, what makes it different is how you deal with it. Ok genius?
Masuk topik meh. Takmo layan takpe. Pompuan ni, tau naik kete je. Bab nak jaga satu haram pon tak tau. Kan? Sape setuju belanje aku KFC Zinger Double Touch Down satu..Kalau tau isi minyak tu, kire ok lew tuww kan..Padahal kadang-kadang tak reti pon nk set klik kat pump *aku tak tau name scientific bende alah tu* alaa..yang bila kau tekan tu, die set dan pumpkan minyak sampai berape gelen minyak ko nak isi dalam tong minyak kete BMW X6 ko, pastu die automatic stop seniri.


So bapak-bapak,abang-abang yang gentleman sekalian alam *Holamak..gatai plak aku berabang bagai sekarang. HOhoo..

Kalau ade bini, anak pompuan, adik pompuan, kakak, mak,nenek sape2 lah *asal pompuan, separuh pompuan aku takmo layan* yang pakai kete tu, at least, at least, at least la kan, ajar la diorang basic thi…

< 3

Ape tu?

Sungguh aku blur bila tengok kat fb merata-rata orang tulis cmtu. Till finally aku baru sedar bila one of the post tulis mcm ni <3ly picture...

Hahaha. Its LOVE okay. LOVE. Kahkah. Sungguh la aku ni tak muda belia, love tido tunggang terbalik pon lembab giler nak notice.

Yinnadey ~ -_-"

Wonders of My World

Image
Brooch.

Makin beli makin hilang.

Kalau ade satu ke dua ke, panjang je umur brooch tu, tapi kalau ade banyak penuh-bekas-makcik-jual-kerongsang ni, alamatnye, time nak pakai je, wajib entah mane lesap brooch tu. Geram!

Last-last, kalau time rasa nak beli, sure cari yang paling murah dan jarum dia tak rosakkan tudung. Dan yang paling penting kalau boleh nak avoid ade permata berlian bagai sebab tau, mesti lepas tu tertanggal permata then takde mood dah nak pakai brooch cacat camtu.

Hai la.. Ni la pompuan. Banyak kerenah btol. Aku sekeh jugak. *Sekeh kepala sendiri la

Secondly,

Pen.

Ni pon aku rase pelik jugak. Time nak guna mesti takde. Padahal dah berdozen-dozen. Bila nak screening, guna pen, then rasa macam dah bawak sekali pen tu. But then bila nak filling, nak tulis label ubat, cari-cari pen takde! Pusing la menonong cari pen. Then time nak dispense, ade nak kena tulis pape kat kaunter, tengok2 pen, aik..xde plak! Ade yang aku tambat tali jugak, yang tu memang statik ar pen tu kat …

Strangers, again.

Image
This video somehow reflects real scenario in relationship. Be it outside or inside marriage.




Bila sorang marah, sorang kenalah sabar. Mengalah tak bererti kalah.

At last,

Don't make decisions when you're angry, don't make promises when you're happy.

Terasa? Uhuk. Kadang-kadang pernah jugak macam tu. =_="
Maaf untuk janji yang tidak dicapati ditepati, buruk perangai ketika amarah kuasai diri. Astaghfirullahalazim.

Assalamualaikum.


The.Story

Leaving, yet staying.

Improve

Image
One last piece.

Nak menyampah boleh tak?

Image
Benda alah ni...

Pleaseee lah...~ Konon nak canggih sangat kan. Buat SKT online tapi sistem..Huihh menguji kesabaran.

Sape2 yang hebat IT nuh, tolong la pergi volunteer modified sistem ni dan memudahkan urusan manusia kerajaan sejagat.

Sakit hati betul. Asyik error je kalau nak buat pape. Dah la kena gune internet explorer yang laptop aku memang takleh nak hadam dah dengan IE ni.

Akhir tahun nanti mesti dok jem kalah trafik jem kat kb time raya..!

Hoh. Geram!





Wow...

Hebat.

Post blog through desktop milik kerajaan di farmasi. Bahahahaa..Evil laugh.
Arini takde klinik so will be less and less and less patient kat OPD. Heaven. *even aku tak suke sebab rase bosan giler!

Sambil check MOH CUbe pasti lah bukan CUBE transformer sambil buat kerja 'haram' ni. kihkih.

Lagu raya kak pah berkumandang menaikkan mood raya *walau da lame tak rasa suasana raya lepas abah dah takde* Petang ni nak off esok cuti raya. Yeehaa..

Dah.

Bos datang.

Lari..!!!


Bos perempuan, muda, baik hati dan...

Image
Comel.

Ehem. Perlu ke tambah adjektif berkenaan? =P

Well.. Point penting yang aku nak bagitau. Even bos kau jenis memahami, tidak bossy-mengarah-tengking-emo2 ikut suke hati mak nenek die, tak bermakna kau boleh pijak kepala dia.

Nak kerja, kerja. Taknak kerja tak payah datang kerja. Rasa rajin skit, baru buat kerja, rasa malas, berbagai la agenda nak ponteng kerja.

Ingat satu benda je la. Gaji yang kita dapat tiap2 bulan belum tentu berkat kalau kita buat kerja macam tu. Kerja la dengan niat Lillahi Taala. Aku pon kadang-kadang malas jugak nak kerja *ye la..semua pon dok harap duit jatuh kebabom dari langit, goyang kaki je tak payah kerja, tapi realitinye, mesti la bukan macam tu*

Rasa macam frust bila kadang-kadang kerja kita pon tertangguh sebab adanya orang macam ni.

Patut kita bersyukur kalau dapat bos yang baik, amik peluang tu untuk kerja elok-elok bukan amik peluang tu untuk lagi senang nak ponteng kerja. Ni nasihat untuk aku jugak. For future benefit.

Tak baik la buat macam t…

Perkara tiba-tiba

Assalamualaikum..

Hye. Sihat? Lama tak blogging. Lupe dah diri seorang blogger *ayat skema*

Camane Ramadhan? Hurm.. kalau nak audit diri, saya still dalam golongan yang tidak seberapa berjaya menambah banyak banyak banyak banyak amal. Ye la.Setakat terawikh, semua pon buat. Masih ade banyak amal yang tak terlaksana., -_-" Jeles dengan adik dan wife dapat buat umrah time puasa. Wish i could do that too.

Tajuk selalu off topik. Haha. Saiko abeh la minah ni.

Tu je.

Bye.

HAHAHAHA. Seriously. Tak betul stesen. Iskk Iskk,, :P

BearBiru

Image
Told you, i'm not sooo into bear.
But there's exception, especially when they came in bundle like this from someone like that...
Ahaha.. so cute ~

It should be 5 or 6 of them but being 'kidnapped' already...T_T"

Because i value this 'thing' so much, i hide them in my closet HAHAHA *evil laugh. Perhaps my nieces and nephew won't be able to get them and there's no chance for them to kidnapped them again!

Entry tiada kaitan dengan EURO 2012 ponnn..=P






Penang Runaway

Image
Tiba-tiba Kelantan umum cuti hari ahad sebab bagi peluang orang tengok bola. Yippeee...! Ape lagi. Kitorang pon plan lah berjalan sebab masing-masing dah balik rumah weekend sebelum tu. Takkan nak dok Jeli je 3 hari. Plan asal nak pergi Langkawi tapi kiv dulu. Last-last..Penang.. Here we come...!!

Thank Allah we have GPS ^_^ I love you iphone! Kalau tak, maunye sesat barat kitorang. Kalau nak depend kat signboard je, susah jugak kan. At least, kalau ade gps ni, tau la jugak arah mane nak tuju. Dah makin dekat ke, dah jauh menyimpang ke...

Dari tanah besar ke pulau kitorang decide nak naik feri. Bergambar sakan kalah tourist amik gambar -_-"


Sampai je pulau terus cari hotel yang dah kitorang booked. Berpusing-pusing haa mencari sebab jalan one way. Terlepas selekoh skit, holamakatak..memang jauh benor nak pusing balik.

Lepas solat sume, nak pergi shopping complex. Punye la dekat 1st Avenue dengan hotel yang kitorang dok tu, tapi nak jugak pergi Queensbay. Dah kate glamer kan Quee…

Cucuk lagi...

Sejak masuk jeli asyik kena cucuk je *gaya cakap macam baru masuk je, padahal da nak dekat setahun dok Jeli -_-"  Nasib baik aku bukan jenis 'alergik' dengan jarum. Even kalau takot jarum pon, dah kalau kau kena push untuk WAJIB SUNTIK, sah sah la kau tahan je. Kann..?

Dulu mase prp, sekali je cucuk, untuk H1N1. Ni da berape banyak da kena cucuk. Kalah ibu mengandung. Eh ehh.. ape salah ibu mengandung?? @_@ konfius..

Start dengan health screening untuk staff, yang time tu la aku juara staff pompuan yang high cholesterol..! oyeahh..Indeed, bukan perkara yang untuk dibanggakan BUT seriously, merisaukan. Nak nak sekarang Lovas dah takde dekat hospital, kalau nak amik statin, terus amik simvas. * Macam la aku nak on medication sangat kan..

Lepas tu kne inject lagi, draw blood untuk 2nd test tengok stakat mane level cholesterol lepas diet cholesterol *LAH SANGAT dan exercise yang dibuat..* KONON MEK ENON...

Tak lame lepas tu, ade plak pekeliling untuk inject vaccine Hep B. Ado…

Jonah

Image
It's a term, you used to address people, biasenye doktor la yang orang ni kalau time die keje, time tu la ramai patient. Case plak pelik-pelik. Time die on-call tu la bertimbun-timbun case yang complicated masuk, macam-macam hal yang jadi. Semua orang yang sama jadual keje dengan si Jonah ni pon turut same letih sebab nak kena handle banyak kes. Nak kate nasib malang tu tak jugak...tapi....memang 'jodoh' die. -_-"

Jonah.

Aku pon xtau mane asal usul word ni. Maybe first doktor omputeh yang teruk kena hentam mase die on call name Jonah. Ni pon colleague aku kat Jeli yang introduce word ni.

As for me, biase kalau kitorang on call, memang tak lari dari kena call untuk ambil ubat or pape sebab new case ke ape. And kalau aku yang on call, petang khamis sure ade call. Acap kali gak ar. Yang tu aku leh consider call wajib untuk aku. Hp memang kena peluk tiap masa. Ade satu kali tu rase macam lame giler on call sebab macam-macam call masuk nak itu nak ini tanya itu tanya ini. …

Rindu Qdess

Image
Kids.

They are lovable, heart-melter, adorable, yet sometimes make your life miserable.
But all in all, you will surely love kids. Even dengan tak pasal-pasal datang pukul or tarik rambut korang.

Mood rindu anak-anak sedara. Ni baru anak sedara, kalau anak seniri mesti lagi rindu.

By the way, tahun ni bajet untuk duit raya meningkat. Fuhh.. sape sepahkan bilik ciknea,sape hentam laptop ciknea sampai kong, sape conteng cadar katil bilik ciknea dengan marker, sape main sembunyi dalam almari baju ciknea sampai kayu pon melendur, sape koyak buku ciknea gunting-gunting buat love, dapat duit raya singgit je!!















May all of you be a good daughter and son to your parents..


Orang

Orang sabar selalu menang.
Orang tamak selalu rugi.
Orang marah selalu kalah.
Orang baik selalu diuji.


Orang macamana yang kau nak jadi?
Tepuk dahi tanya diri.





* Nak jadi orang baik yang sabar, bijak kawal rasa marah dan pemurah..!  Aamiin~



Just...K.E.L.A.K.A.R..!! HAHAHA

Image
Terase?

Poor Lion King..Iskk


Kalau anda sebatang jagung, jangan mengada nak main panas!
HAHAHAHA. Adoii la. banyak lagi gambar kelakor. Tak larat nak upload. Adeh, Sakit perut gelak..O.o

Terima kasih manusia kelakar yang kreatif ! ^_^




Nightmare!

Last night was a total bizarre nightmare! Seriously.. I will only go for HOME-MADE NASI AYAM... I swear..!-_-"

150412

Alhamdulillah.




Twenty 


Wait for it..





































and Six !


Alive and healthy. 
Surrounded with happy loving family. Helpful friends and colleagues.

Alhamdulillah.
Alhamdulillah
Alhamdulillah.

Thank you Allah for all your boundless gifts to me.

Your humble servant, Hanan Hayati Mamat





Hak Kita, Hak Kita

Image
Kalau jodoh kita, jodoh kita.
Bercinta. Berkasih sayang bagai nak rak sekali pon, kalau bukan jodoh kita. Tetap bukan jodoh kita.
Every muslim should believed, there's Allah behind everything. Ada qada dan qadarnya. Apa yang kita harus buat ialah berusaha, berusaha dan berdoa. Seterusnya bertawakal agar takdir Allah berjalan seiring dengan kehendak kita.
Something, if it was destined to be ours, then it will be. Kalau hak kita, pasti akan menjadi hak kita. 
Kalau bukan? Life must go on. Be patience. Live our life peacefully and harmony. May it be granted with bless and happiness by Allah swt.
"...But it is possible that you dislike a thing which is good for you, and that you love a thing which is bad for you. But Allah knows, and you know not." Surah Al Baqarah ayat 216.

Allah knows, and you know not. Extra-sure TRUE !






Perempuan dan Period Diary

Image
Hye everyone..How was your weekend? Mine? Ohoo..I had my unexpected journey this weekend. Out of blue, i reached at cheras with my own car. But of course, i don't do the drive. Phewww -_-"
Back to topic, (though its quite embarrassing to talk about this topic in my blog), but i think it's a must-know-topic for every single woman out there.
Okay...Let me ask you a single personal question here, could you tell me your last menstrual day for past month? When was you started menses and when was your last day? As for me, if I didn't 'date' it properly in my calendar, i can't afford to remember it. Not for every month. Hehe. My fellow pharmacists' friends surely just like me as we got a lots of drug information to kept in mind. ( Iyee la tuu minah..padahal time doctor quiry, ko refer buku jugak, tak sempat-sempat pon nak hapal. Hakhak)

So, kenapa aku rase pentingnya untuk kita semua make a good record about our own menstrual cycle? It is simply because of t…