Jiwang enough dengan the notebook

Darn you Nicolas Sparks. Kalau zaman remaja kat sekolah dulu, die buat aku rasa day-dreaming, built the characters of future loved one dengan cerita A walk to Remember, now came The Notebook plak. I know, cite ni dah lame but it's just a matter of time that i had my opportunities to come across this wonderful-love-story.

Malam tu aku bosan giler, then godek-godek ipad adik aku yang ade banyak storybooks dalam apps Ibooks die. Lepas screening satu2, aku decide nak baca The Notebook. Pastu aku tak perasan pon bila aku rasa sedih sampai air mata mengalir involuntarily. Tengah syok layan blues lagi, kawan aku call, then dia tanya kenapa suara lain macam. Aku cakap ar tengah sedih. Die investigate lagi, ( ceh, suke benor investigate aku), "Nangis ke?" Arrr kantoi. Aku pon ngaku je la, nangis baca novel. HUahUahua..Abis die bantai gelak kat aku kahkahkahkah. Siot betol. Grrrr.. Geram!!

Lepas tu die suh aku cite pasal novel tu. Suke macam tu die ni, sume bende pon nak tau. Takpe, it doesnt even bother me a bit pon untuk share dengan die. Tambah lagi die sebok dok ngata aku jiwang karat. Siotttnyeee!! Aku pon cite la pong pang pong pang, gedung gedang gedung gedang. Lepas tu die pon cakap, macam familiar je cite ni, tapi die tengok movie. Bile aku tanya ape tajuk movie tu, die cakap tak ingat and die penah cite kat aku satu cite pasal pompuan dementia ni bile aku selalu buat-buat tak ingat bile die cite pape kat aku. Saje je cari point nak ngate aku nyanyuk! Cilakak aje..!

So, in the end rupenye memang kitorang layan cite same, just aku baca novel and die tengok movie. Bonus plak untuk aku kenakan die..Wahahahaa..Uikss.. layan cite jiwang jugak ghupenye. Kahkahkah. Gelabah terus nak cover diri. Hahaha. Padan muka!

Actually cite ni pasal flashback husband and wife yang dok kat umah orang tua sebab wife die ngidap degenerative dementia. Everyday husband die,Noah datang baca cite diorang bercinta dolu2 kat Allie dengan harapan dapat la Allie ingat balik and kenal Noah, yang tengah dok baca cerita kat die tu adalah husband die. Yes, it did, but after a few seconds, Allie tu tak ingat balik. Siyes weh sedih. Aku dok pikir kalau aku nyanyuk nanti, suami aku nak ke gigih dok tolong ingatkan aku even mase tu aku tak ingat dan tak kenal pon sape die.

Sambil Noah tu dok bercerita kat Allie, die tunjuk la balik cane  diorang kenal dan bercinta, then kena berpisah sebab Allie tu kaya giler tapi Noah ni budak kerja kampung je. Kire macam Titanic jugak la. And then how they get back together.

Actor die Ryan Gosling. Aku tak suke pon die ni sebelum ni but i think i fall in love with him dengan watak Noah yang die bawak tu. Rachel McAdams pon terer gak berlakon.


Share scene favorite dengan Buble. Masyuk giler scene ni.

Before diorang break up, Noah ni ajak Allie ke rumah lama yang dia nak beli pastu fixed up, time tu Allie pon bagi opinion untuk dream house die jugak. Even dah break-up, Noah still buat rumah tu ikut ape yang Allie nak.

A white house, with blue shutters. A wrap around verandah, where you can sit and drink tea or watch the sun go down. And a room with a view over the river in which to paint.


Cantik seyh rumah tu. And because of this house jugak lah Allie tu came back to see Noah.

Cara Noah tu ngorat Allie and bile diorang be in a joyful relationship,fighting each other but were strongly in love, terus aku rasa..Bestnye kalau ade orang ngorat aku and berjaya buat aku fall in love macam ni. Hahaha. Koya!!

Cara Noah tu pandang Allie penuh dengan kasih sayang. Perghh... Cair weh kalau ade laki yang aku suke pandang aku macam tu. Hahaha..

Ni banyak lagi orang komen pasal The Notebook particularly Ryan Gosling la..
Aku copy paste skit je, kang menyemak plak kat entry.kalau rajin click la kat link tu. hehe LinK.

Andrea: I absolutely love this movie. I know a lot of people think it’s cheesy, but I always cry at the end. And you guys know me – I NEVER cry at movies!

Jeremy: I’ve always loved this movie and I was very glad to get this movie for our list to review. I’ve always told Andrea that I wanted to leave this Earth the way Noah and Allie do. Together in our sleep, we just drift away. I think my favorite quote is when the children ask Noah to come home and he says, “Allie is my sweetheart, and this is my home.” I just love that quote.

Courtney: There are so many great little moments at the beginning of this film, seeing Noah and Allie come together. I think what it basically boils down to is that they have great chemistry and a very playful relationship, and isn’t that what every girl wants? Someone to play with and banter with? I know I do.

Jeremy: Ryan really did do a wonderful job. His body language and facial expressions were just spot on. I like when Allie comes to see him after he’s built the house with his bare hands and he just stares at her and doesn’t say anything, but you can read what he’s thinking and really connect with him.
  



Gocoh weh..

Tunang Allie

Dah tua..




** Tibe-tibe buat movie review. Ape kes?? Hahaha

Comments

da tgok movie ni like many many of times da mek nea... tak bace buku (malas), tp tgok cite..heheh..=)

me oso cry... taching gile...memule tak paham sape pakcik tua tu..and sape makcik tu...
and bile tau tu suami die, huuuuu..... bes nye la dpt suami camtu.....
mati pon same2...

pastu nur kasih the movie yg scene last punye cam agak nak tiru plot cite ni sikit2..=p
Anea_hayati ♥ said…
mak buyung nuni:

tu la, kalau x baca buku dulu mesti blur blur jugak sape org tua tu sbb die x ckp pon name die Noah kan.

alaa..tak tgk pon nur kasih..

NUni..semoga selamat beranak ye..
*tibe-tibe* hahaha

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....