Jangan Mengata Orang

Tengok orang free hair mula nak mengata, tengok orang tak semayang mula nak mengumpat, tengok orang buat benda tak senonoh mula nak kutuk, tengok orang tak pose mula nak mengeji. Pastu riak plak cakap
"Aku takkan buat gitu laa" Well, are you God?? Are you guarantee you are that perfect??

Kalau kita dah tahu ape yang orang buat tu salah, jangan cepat nak mengata. Sebab Allah mungkin nak uji kita, tutup mata hati kita, iman kita then kita pon dua kali lima dengan tak sengaja, jadi macam orang yang kita dok kutuk tu. Nauzubillah.

It much better kalau kita simpan dalam hati, kalau tak tahan nak cite sangat, yelahh, manusia kan, mane tahan nak mengumpat bergosip ni ( sedap kena atas kepala aku -_-" ) cakap la dekat kawan-kawan, sedara-mara tapi dengan niat untuk mengingati, untuk buat pengajaran dan kesedaran so that kita tak jadi macam tu. Jangan dok mencemuh je. Kita ni bukan la perfect pon.

Jangan mengata orang sebab belum tentu semua orang suka kita, tak mengata kat kita. Paling teruk, kita jadi macam orang yang kita dok mengata. Aihh..



I hope my life changed, positively.


When your hearts are aching, look away from the comfort of people, and look towards the comfort of God.
Surely, in the remembrance of Allah do hearts find rest.” (13:28)

Comments

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....