Posts

Showing posts from October, 2011

Jangan Mengata Orang

Tengok orang free hair mula nak mengata, tengok orang tak semayang mula nak mengumpat, tengok orang buat benda tak senonoh mula nak kutuk, tengok orang tak pose mula nak mengeji. Pastu riak plak cakap
"Aku takkan buat gitu laa" Well, are you God?? Are you guarantee you are that perfect??

Kalau kita dah tahu ape yang orang buat tu salah, jangan cepat nak mengata. Sebab Allah mungkin nak uji kita, tutup mata hati kita, iman kita then kita pon dua kali lima dengan tak sengaja, jadi macam orang yang kita dok kutuk tu. Nauzubillah.

It much better kalau kita simpan dalam hati, kalau tak tahan nak cite sangat, yelahh, manusia kan, mane tahan nak mengumpat bergosip ni ( sedap kena atas kepala aku -_-" ) cakap la dekat kawan-kawan, sedara-mara tapi dengan niat untuk mengingati, untuk buat pengajaran dan kesedaran so that kita tak jadi macam tu. Jangan dok mencemuh je. Kita ni bukan la perfect pon.

Jangan mengata orang sebab belum tentu semua orang suka kita, tak mengata kat kit…

???

Feels so sad  I wish I could cry out loud ='(
Blame it on hormone
Or the story indeed


O Allah, i'm weak Lend me your strength as You always did. 
AllahuAkbar

Apa ada pada nama ??

Image
Nama kau sape ehh??

Aku? Aku HANAN. Yes. With single N in the middle. More importantly, i'm a girl ( umur 25 pon consider girl lagi ke?? -_-" Conpius ehh. HAHA ) And for the full name I'm Hanan Hayati Binti Mamat. Surely a nice name ya. Hahaha.. Saje nak perasan =P Nah baldi kalau korang nak muntah wekk wekk.
Actually, aku sangat bertuah dan bersyukur sebab arwah abah aku bagi nice name macam ni kat aku. Sangat nice sampai adik aku ejah yang merem tu selalu SALAH GUNA nama aku tiap kali sape2 tanya nama die. Kureng esem btol..!! Bile sampai turn aku, blurr nak bagitau name ape. Ciss cake btol..
Kadang-kadang aku pon dah penat nak malu tersipu-sipu tiap kali orang puji nama aku. >_<" Yeahh. Aku tau korang menyampah giler baca statement tersebut. Aku pon menyampah jugak tapi nak buat cane, KENYATAAN. Ehem. 
Ade sorang classmate aku, Hind from Sudan, tengah kitorang dok borak-borak sambil makan kat bilik kitorang, tiba-tiba die cakap, I like Hanan's name. Vey ni…

Emosi bergolak

Image
Cholesterol dalam badan tinggi. 7.9mmol/L..!! Huwaaaaa...Kau memang terbaek la Hanan. Salute ~

Bahaya seyh cholesterol tinggi ni. Potensi untuk dapat CVD, hypertension sume berganda-ganda. Takot aku. Muda lagi untuk start amik statin neh. Uhuk.. ( name je pamacist tapi memang jenis malas nak amik ubat)..

Btw, ni range normal if you all happen to check your cholesterol level.


Masalah terbesar sekarang, makin nak control diet, makin rasa nak makan. Owhh.. I hate this feeling. Tambah pulak kat Jeli ni tak seberapa membuka peluang untuk berexercise ( saje buat alasan -_-")
Aih..i think aku sekarang dalam zaman menuju ke arah cara hidop yang tidak sihat laa. Makan, tido, makan, tv, makan, internet..

Help me ~

Ekoran jari gedabak

Tiap kali type message mesti ade typo error yang memalukan.. -_-"

Penat wei nak kena double cek message before send. Uhuk



Kelemahan iphone atau padan muka sebab kau jari besar ??

3G terbaik punyelah!

Image
Kalau kat Lundang, haram la nak dengar radio online dengan clear dan tak putus. Tapi kat Jeli ni, internet memang susah wei nak disconnect. I like like like like it thousand times !!! *melompat girang*

Line tenet punye la sesak kat KB sampai kalau kau online, kuar g dapur nak minum air kejap, tengok laptop balik, laaa..bertuah betol, da kiok plak tenet. Kalau tengah berdownload lagi ar berasap. *Saborr je la*

Now, 24jam bukak hitz online je. hahahaha

Jiwang enough dengan the notebook

Image
Darn you Nicolas Sparks. Kalau zaman remaja kat sekolah dulu, die buat aku rasa day-dreaming, built the characters of future loved one dengan cerita A walk to Remember, now came The Notebook plak. I know, cite ni dah lame but it's just a matter of time that i had my opportunities to come across this wonderful-love-story.

Malam tu aku bosan giler, then godek-godek ipad adik aku yang ade banyak storybooks dalam apps Ibooks die. Lepas screening satu2, aku decide nak baca The Notebook. Pastu aku tak perasan pon bila aku rasa sedih sampai air mata mengalir involuntarily. Tengah syok layan blues lagi, kawan aku call, then dia tanya kenapa suara lain macam. Aku cakap ar tengah sedih. Die investigate lagi, ( ceh, suke benor investigate aku), "Nangis ke?" Arrr kantoi. Aku pon ngaku je la, nangis baca novel. HUahUahua..Abis die bantai gelak kat aku kahkahkahkah. Siot betol. Grrrr.. Geram!!

Lepas tu die suh aku cite pasal novel tu. Suke macam tu die ni, sume bende pon nak tau. Tak…

Mitok maaf pokcik..-_-"

Aritu aku pergi penang. Dari airport ke hotel, aku naik teksi. Murah lah kau. 103ya je. Uhuk. Sesak napas aku mase bayar tu. @_@ Dalam teksi, pokcik teksi tu rancak dok bercerita dengan aku..

Pokcik: Adik dari mane?
Adik ( Aku lerr) : Saya dari kelantan pakcik (cakap luai cover bunyi budu dengan penuh berhati-hati)
Pokcik: Owh..kelantan kat mane?
Adik: Kota Bharu. Dalam hati pokcik ni tahu ke kalau aku cakap ni.
Pokcik: Ohh.. Anak MENATANG pakcik pon ade kat kelantan. Kat bachok.
Adik: Dalam hati lagi. Teruk giler pokcik ni. Biar betol panggil anak die MENATANG.

Kalau dalam bahase kelate, kire mulut huduh arr cakap MENATEY aka BINATANG kat orang kalau dah marah dan menyampah sangat kat orang tu.

Lepas tu baru aku teringat, owh..orang UTAGHA panggil anak sedara die anak MENAKAN.
Hohoho. Blush sendiri >_<"

Maaf pokcik, buruk sangka doh sedas.


Bahasa Jiwa Bangsa.

I wish a had a daughter..lol

Image
Belum masanya lagi untuk mempunyai harta anak sendiri. Haha, so layan anak sedara jela. Missing them.  Aih, bile jumpa, dok layan diorang kadang2 rasa serabut je tapi bila takde, rindunye melampau lampau.  Ini Alissa. Sape nak rompak kitorang?? We are anak tokey emas. Haha

Tapi yang takleh blah kakak die, Alin. Dari kecik sampai ke besau perangai memang tak tahan. Nakal semacam! Aku tak tahu bile diorang pau iphone pastu amik gambar ni. Tengah bosan-bosan semalam godek2 iphone kejap, then HAHAHAHAHA. Adeh..Budak-budak. Buat pape pon cute.









Eh nyah, ni belog ko ke belog sape? Hahaha. Well, aku bukan suke amik gambar. Ehem. So, expose gambar orang je la kejenye. ^^

Pssss: Kojah, mung jange maroh eh, aku tebeng gambar mung ni.. Hahaha