Walaupon Suka Emas Tapi Aku Kutip Batu..-_-"

Masa berlalu dalam dilema. Sekarang dah bulan 5. Kejap je siang jadi malam, malam jadi siang balik. Tup tup nanti dah nak abis Prp. Dan cukup setahun kena lanyak..*exaggerate* InsyaAllah tak lama lagi jadi Frp plak. Em..stil rasa not competent enough untuk mendapat title pegawai, banyak yang tak tahu, banyak lagi ilmu kurang, always blur kalau orang tanya pasal ubat yang tak familiar. Even yang familiar pon tak btol2 cukup ilmu. But, experience is the best teacher, so goodbye worries..Learning is a whole life process..Isn't it??

So sekarang tengah ponin nak isi borang penempatan plak. Kalau ikutkan mak aku, tempat lain tak pikir dah, die nak aku stay je HRPZ tu. Senang. Yup. Betul la sangat senang. Tempat tinggal? Set. Makan? Set. Nak pergi kerja? 10 min dah sampai. Dekat dengan family. Dapat teman mak and ayah aku (even sekarang aku kerap je ronggeng..hahaha) Tapi aku berat hati jugak nak stay kat situ. I tell u what. Nanti in the future, ko kena bagi order dekat orang yang dulu ko dok berguru. Macam..emm..perasaan tidak enak wujud di situ ye kawan kawan. Canggung la jugak rasa..

Ko seniri nak dok mane anea? Well, aku selalu je bgtau orang, kalau aku DAH KAHWIN, (buat capslock seyh) sah sah aku ajak husband aku dok Sabah. Muda2 la nak cari pengalaman skit plus elaun pon banyak sikit kat sane. Ehem..Kumpul harta la beb. Duniawi sekejap..-_-" Tapi malangnya aku tak kahwin lagi, so, memang takde ah aku nak gatai tangan tulis nak mintak sana. Kalau ade orang 'jaga' best la sikit kan kat oversea tu ( kire oversea la jugak sabah tu..)

At last, aku macam give up la. Aku nak mintak je stay kat Hrpz ni. Surrender. Dapat jadi pegawai in charge mane mane pon aku tawakal and berserah je kat Allah (please, jangan la clinical punye) Sementara aku follow je mane husband aku nak duduk ni, baik aku dok dengan parents aku.. Ceewahhh...Berangan tak abis..Hahahaha..Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. Even lately aku suka plak kat emas ni, stil aku pilih batu. Hopefully bukan batu belah batu bertakup jadinya tapi jadilah batu permata..Aminn..




Di bayangi logbook yang tak setel lagi. Aihh..
Dari kecik sampai ke gedang, nak jugak kerja last minit ni..Iskk

Mendoakan yang terbaik untuk semua...


Comments

Anonymous said…
dok dekat is better..mmg la akan rasa akward dgn org2 yg dulu nya pernah brguru..tapi kena blajar mcm mana nk terima hakikat la..dh hakikat diri tu akan jd 'tukang mengarah', nk buat cmne..

lgpun, bila stay kt tmpat keja yg sama, environment kita dh kenal, n mudah utk buat kerja (trust me, its really hard to settle down into new place, new house, new working environment..i've done it b4)

mmg a bit bored bila dh kenal surrounding..tapi anggap la working place tu mcm 'rumah' jgk..klo rumah utk beristi rehat, lpak2 tgk tv, borak2 ngn family, tdo sume..tp kt tmpat keje, jadikan tmpat utk brsuka2 dgn keja, melayan bos2 yg marah dgn snyuman, kerenah pt yg xtentu hala, brgelak tawa dgn tomahan , maki hamun oleh teman sekerja n byk lagi la!

sbb bila kita anggap tmpat keje tu cm 'rumah' confirm x bosan..ada ke bosan dgn rumah? msti la bosan jgk kdg2..sbb tu tgn kita dok gatai renovate umah n pegi melancong ntah mana2..so buat la jgk cmtu kt tmpat keja..skali skala 'renovate' la style keja kita..supaya bkn bnda yg sama kita dok ulang2..timbulkan perasaan seronok brkerja n ikhlas dlm segalanya..insyaAllah dpt keberkatanNya..

so..best kan tmpat sama ni? (padan muka!)

jgn lupa, "bekerjalah utk dunia seolah2 hidup selamanya, bekerjalah utk akhirat seolah2 esok ajal akan tiba".

p/s: ooo kali ni komen agak serius n xmerepek2..bese kt blog org lain merepek..(><)
Kalau saya lah kalau saya (di ulangi saya yg lelaki ni), sy ni jenis xsuka duk kt kampung, sbb nnti raya xdpt suasana blk kampung hihihih (ada sangkut paut dok ;p)

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....