Salah aku ke??

Aritu aku call operator mintak extension no Dr XXX untuk confirmkan something regarding prescription. Salah satu keje pharmacist, nak kena confirmkan dengan dr aka prescriber dulu kalau ade problem dengan prescription (Slip ubat) before bagi ubat kat patient. Bile dr tu angkat, macam biasa aku introduce diri and confirmkan betul ke dr yang aku nk contact tu. When he/she say YES, ape lagi, laju la aku explain pasal patient ni camni, ubat ni camni, so...bla bla bla..

Tak sempat aku abis nak story dr tu dengan kereknye cakap..
"HELOOOOO...I dah lame tak prescribed medication, u salah dr! Dah berapa kali I kena called bla bla bla bla..I cukup offended bla bla bla.."

OO mak kaooo..Berdesing telinga aku. Memang tak payah bagi normal saline ear drop dah, konfem xde wax!

Yang nak melenting sangat pe hal? Rilex2 sudah dr. Mane la nak tau kalau kat hospital tu ade 10 ketul dr yang name same or lebih kurang. Tak kire lagi yang main sign je tak chop, ingat aku ni pandai buat silap mata ke nak tau name sume tu. Kerek nak mamp**!! Lepas amik SPM, buat medic, die terus dapat specialist ke??? Kena ketok dengan MO specialist jugak..Hambik. Sape suruh buat kerek,kau hebat mane pon, malas aku nak hormat. Kite kan keje sesame healthcare, ingat orang xde keje ke gedik gedik nak main2 call-buat-miss-called saje nak borak dengan dr. Pliss la..xde mase!! Banyaklagi keje lain. Sume untuk kebaikan kat patient jugak..Bile tak bagi ubat, laju pulak nak tembak bom nuklear orang pharmacy, bila orang pharmacy nak mintak kerjasama nak confirmkan pape, haram nak kesah..

To all my dear friends yang futuredoctor-to-be or yang tengah sesak nafas buat housemanship sekalian alam..

Tolong la ingat satu benda ni. Kalau korang kat atas, ingat jangan pandang rendah orang bawah sebab masih ade orang yang lagi atas dari korang. Formula paling senang, ingat Allah yang Maha Hebat. Nak tunjuk hebat buat ape? Manusia jugak kita ni. Setakat benda yang remeh, tak perlu nak act lebih2.

Sungguh aku kagum dengan specialist yang hebat tapi humble dan tolerate dengan orang lain. Treat patient pon nampak ikhlas je. Bukan yang heartless dan perasan bagus tu!!



Semoga aku pon tak jadi orang yang lupa diri. Ameen~

Comments

budak chOmel said…
perghhhh...mrh sungguh ni!!
zaraa Y. said…
haha...rilek anea...

naseb bek HO,MO, specialist + consultant wad aku ok jek....


sape2 nyang kerek2 tak hengat tu like doc ke, frp ke...aku bolayan jek...

prinsip aku snng jek...

sesape pun...macam la mase memula keje dulu tu teros pandai kan..'bodo' gak !! hahaha....

same jek smua orang...

kan ~ :)))
Anea_hayati ♥ said…
Tan tan:

Bukan nak marah sgt tapi gerammmmmm jeeee..igt org saje ke nk call die..grrrr..
Anea_hayati ♥ said…
atiq:
kita mmg wt boooodoooo je tapi klu kdg2 sakit hati gak..hee

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....