Do you care ENOUGH about ur antibiotic???

Assalamualaikum..

Ehem..out of sudden terasa terpanggil untuk buat entry berunsurkan ilmiah. Rakyat Malaysia kan baca 2 buah buku je setahun. Bahan2 ilmiah dipinggirkan, buku picisan je kami baca. *Pergh.terasa aku nyahh* Tapi takpe, aku tau rakyat malaysia hebat berblogging. So, dengan blog la bley educate people yang PANADOL itu PCM. Dan 'mereka' adalah same. Okeylah, skip semua mukadimah panjang berjela tak bermakna, i'll straight to the point. Waallahhh..

Pernah tak you all or any family members being prescribed with antibiotic?? Mungkin pendispenser tu tak specifically mentioned that it is antibiotic (dishortformkan as abx sepanjang perbicaraan dalam blog ini, harap maklum), so untuk memudahkan korang kenalpasti ubat tu adalah abx, usually, kat label tu dia akan state 'Habiskan ubat ini mengikut arahan'

Kelatecally speaking "Ubat ni keno makey perabih deh mokcik lagu2 mano pon.segho segar sihat molek pon keno makey perabih jugok"

Kenapa? Kenapa kena makan sampai habis? Ubat lain tak payah makan sampai habis ke? Pastilah tidak, compliance tu penting. Ubat kena makan, bukan stop bila rasa segar pastu makan bila tak sihat balik je (exception untuk ubat tahan sakit la). Kalau tak cane nak control gula dalam badan, cane nak control kolesterol, cane nak control darah tinggi bla bla bla..Uhh..banyak betol penyakit rakyat Malaysia. Memang hebat!

Ehh jom2..kita bukan nak cakap pasal antibiotic ke? kang aku tercerita pasal darah tinggi, kencing manis ,sakit jantung kang. Habis la, 100 hari baca pun tak habis. Camnilah, senang citer, abx course is crutial to be completed. But why it is matters?

Pertama, dose yang cukup untuk melawan bakteria. Sesetengah abx kne makan sekali sehari untuk 3 hari, ade tu sampai 2 bijik setiap 6jam untuk 1 minggu.  Ni citer adult, kalau budak kecik yang memang gaduh besar dengan mak dia bab nak makan ubat ni, memang aku meragui la kalau dia nak habiskan abx yang sampai 7 botol dalam masa seminggu tapi realitinya, penting untuk dia cuba habiskan. Selain tu, lain abx untuk satu penyakit adalah berbeza keperluan dose dan duration dia. Sebab tu takleh nak cakap secara tepat abx kena makan seminggu. Sebelum ubat ni keluar, dah banyak kajian yang saintis buat untuk kaji banyak mana dose yang cukup untuk matikan natang kuman tu. Banyak la cara dia nak mampos kan natang tak nampak di mata tu * Sah2 aku tak nak hurai secara panjang lebar mode of action abx kat sini* So, moral of the story, trust ur physicians and complete ur treatment.

Kedua, resistance iaitu ketahanan bacteria terhadap abx. Bila kita makan abx, kita 'kenalkan' abx tu kat kuman, than kuman tu pon lemah and we feel so much better but the fact is, kuman tu actually tak totally dihapuskan pon. Lepas tu, diorang akan mutate ala ala Optimus Prime yang lepas hidup balik tu jadi makin kuat dan berjaya hapuskan the fallen *Merapu* Okey. Serius skit.. =_= Bacteria akan mutate dan mengubah genetik dia sampai bila kita bagi abx yang sama bila penyakit tu datang balik, bacteria tu dah tak rasa pape. Siap boley joget2 ejek kat abx tu. Makanya, doc kena prescribe abx yang lagi kuat. Kalau takde improvement, kena bagi yang lagi kuat sampai akhirnya takde abx dah untuk lawan bacteria yang super duper hebat berubah dah kuat tersebut. Sedih kan?

Contoh la, kalau kita kena jangkitan yang disebabkan oleh Staph aureus, bacteria yang biasa ada bila kena jangkitan kat kulit, kita amik cloxacillin. pastu makan tak habis. Nauzubillah, accident, masuk icu yang memang kilang ternak bacteria maha hebat tu, kat situ mula la mereka semakin memutate kan diri dan mencipta resistance yang bukan main takley blah. Sampai satu tahap tu, untuk abx yang broadspectrum pon die resistance. Tinggal certain abx je yang mana mungkin tak boley guna sebab boley membahayakan buah pinggang, senang nak toxic la..banyak lagi contraindication die., takpon yang memang takde pon kat hospital sampai kena tunggu lama baru dapat  abx tu. Takat mana plak  la nak tunggu. Tambah risiko lagi.. -__-" Merunsingkan..

So rakyat jelata sekalian, beta menyeru, jangan amik mudah akan ubat anda.. *Cehh bajet jadi raja plak* Hapuskan SUPERBUGS..!







Comments

ila ni said…
yahuu mcla perabih sokmo antibiotic sebab ingat pesan cikgu zanisah dulu2 :D
Anea_hayati ♥ said…
Tahniah ila..hee..aritu nmpk cikgu zanisah kt kbmall.xdey nk tegur dio..

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....