Surat untuk Oprah Winfrey

How I wish your name was Sabariah Sabri or maybe Latipah Shukri so that I can easily convey my feeling to you in malay. But somehow, you might not have a great show like The Oprah Winfrey Show if you are not Oprah Winfrey as today. Indeed, everytime I put on my focus on your show, you break a great inspiration toward in-depth humanistic behavior and advance me into a better person not only as a daughter and sister for my family but also to anyone that I barely know who are they.

I apologize for thing I must say. You need to hire a competent translator because my letter in future will present with Malay language. I actually expand your opportunity to experience reading Malay, which I am sure you will be fascinated with. -_-" ( ye lah sangat)

Dear Oprah,

Saya sangat bertuah kerana mempunyai keluarga yang sangat caring and loving for each other. Adat la kalau bertegang urat barang singgit dua sesame adik beradik tapi setakat macam tu jelah.  Langsung tak simpan dalam hati. Kalau sorang berjaya, yang lain turut sama kongsi kembang hidung yang dah sedia kembang bak pelepah kelapa mawar. Kalau sorang dalam kesusahan, yang lain turut sama bantu mana mana yang boleh termampu.  Kehilangan insan teristimewa yang penting dalam hidup secara automatic mengajar saya dan adik beradik menjadi orang yang pandai berdikari dan saling ambil berat akan kisah hidup adik beradik yang lain. Wahh..BM baku saya makin mantap * selingan*

Namun, saya ingin meminta perhatian Oprah untuk menjemput kami sekeluarga ke show Oprah kerana sepanjang hidup saya, walau kami sekeluarga saling menyayangi satu sama lain, memang tidak pernah sekalipun kami cakap..Aku saye mung ( Ini loghat kelate ye Oprah) dekat abang, kakak atau adik saya hatta ibu kami sendiri. Mungkin ini bukan budaya kami untuk cakap I love you mum’ in the end of conversation via phone, but, I need your switch attention to trigger this habit between us.

Mungkin hasil dari show Oprah, kami dapat luahkan perasaan kenapa kami rasa berat lidah untuk cakap ‘I LOVE YOU’ sambil tengok anak mata satu sama lain. Wahh..macam romantik la pulak kan..Teehee ^-^ Mungkin dari show Oprah juga kami dapat menambah kesedaran satu sama lain bahawa walau kami tidak pernah cakap patah kata sayang, bukan bermakna kami tidak sayang.

Tapi, ungkapan ini sangat penting diucapkan terutama untuk ibu kami kerana kami bimbang akan kehilangan beliau tanpa ucapan sayang ikhlas dari anak2 beliau yang sememangnya sangat menyayanginya. Surprisingly,it was also hard for our mum to voice out, she loves us. Maybe she did it 20 or 30 years back when we were still in toddler state but yes, I never heard she said it to us personally since I became an adult.

Nevertheless, deep inside my heart, I strongly recognize her unbeatable and remarkable love towards us. Her priceless love, more than anyone in this world. All she did to mean her love is doing and acting like what a person that love someone should do rather than saying it. Ehh..tertulis omputeh pulak. Heehee.

She is like ‘lipas kudung lepas kena spray ridsect’ when she heard that her children will be home for holiday. Preparing for her children’s favorite meals, bubbling about is there enough space for her children+son-daughter-in-law+grandchildren to sleep. As we need anything, she is the first person that jump to it eventhough she has little knowledge about it. It is a long list to declare for what she had done for us. Still, she did not say she loves us when she kissed our cheek before we scheduled by bus.

Despite of her love upon us, kami adik beradik juga tidak selalu ringan mulut untuk ucap 'Saye ma’ untuk ma. -_-" Risau juga kalau terbit di hati ma perasaan yang anak anak tidak menyayanginya dek kerana perangai tidak dengar cakap dan nakal, pemalas dan suka buat voodohh je bila ma cakap pape. Isk..Tapi, sungguh, kami paling sayang ma. Mungkin jika terluah perasaan ini, orang yang akan ‘pergi’ tidak kira siapa, mampu pergi dengan senyuman kerana ada insan tersayang yang akan mendoakan kesejahteraan dan kerahmatan di akhirat kelak.

Here she is, Puan Kamariah Bt Mat Saman, with her DAL 4108. Love you ma. Yahh..i say it..!! But..hurmm..in your letter which I published in my blog. Wekk..!

Bergaya bukan?? Hee

Setakat ini dulu Oprah. Saya takut nanti Oprah kena bayar mahal dekat translator sebab panjang sangat nak kena translate surat ni. ^_^" Plus, ayat pon kungkangkungkang entah mana ekor kepala..

Yours truly,
Hanan Hayati Mamat


Comments

haziah said…
nae~ aku pon ade wt post utk oprah~ siapltak gamba.. tpi waiting pulish lg sbb nk polish haha tpi.. aku tulis nk masok rancangan die haha
Anea_hayati ♥ said…
Haha..haziah..takyah amik mase lame2 nk polish..tulisan ko gempak je weh..
rosyzatie said…
terharu dgn surat nih.. sy pun cmtu jgk k.anea..tp paksa jgk nk sbut mula2(dlm kad je pun), ble brani skit..ckp slow2 mcm bisik2 dlm phone..hehehe
Izaty Arha said…
nae, i luv u too.. i luv u ma, i luv u abe, i luv u all. memang susah nak cakap i luv u. even suami isteri pun awal2 malu2 nak cakap i luv u. tp bila dah jadi kebiasaan, alhamdulillah, setiap kali lepas bercakap, mesti ckp i luv u. :)

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....