Posts

Showing posts from July, 2010

Pengalaman Malam Pertama

Kalau kamu google 'malam pertama' dan keluar title blog saya ni, mintak sori la banyak banyak sebab saya memang akan mengecewakan kamu dengan ketiadaan cerita pasal tangan seram sejuk sebab first time pegang tangan suami, tak pon debaran bila dapat first kiss.. Wahhh..ade ke orang cite pasal malam pertama gitu kat blog?? Heheee..Anyway, ini bukan perihal ranjang suami isteri tapi kisah first time kerja as on-call pharmacist. Titik penuh gitu.

As an introduction la, kat hrpz ni ade 3 shift. Shift pagi start dari 8am - 5pm. Shift petang start 2pm - 9pm, which is shift yang paling penat tak hengat dunia sampai boleh pengsan bangun, pastu pengsan balik -_-" Shift malam ( on-call ) plak start 9pm - 8am. So untuk semua yang bijak pandai, anda boleh conclude la jabatan farmasi kat sini beroperasi 24 jam. Sekian terima kasih ^^

Sebab saya memang zero tak tahu apa pasal tdm, pasal nak dispense ubat pon tahu gitu gitu je, so, agak chuakkk la jugak..! HuhhHuhh...Tarik nafas berdebar…

Jumaat Datang Lagi

Image
Jumaat kembali. Rasa macam semalam baru Jumaat. Baru lepas berfacebooking dengan k nene untuk ikut dia pergi hospital tengok dia dispense methadone Sabtu esoknya. Tupp tupp..hari ni dah Jumaat balik dah. The next Jumaat, cukup sebulan saya kerja. Huu..Masa untuk berpindah station and my next station is TDM. Welcome calculation and interpretation -_-" Kena revise balik CP3 dulu. Buku TDM Hrpz pon saya tak gi potostet lagi. Punya la berkurun amik dengan k nene. Wahh dua kali naik nama k nene dalam entry ni. Glamer abis k nene..^_^ Ahaks..masih menangguh kerja yang di tangguh. Very bad hanan, very bad. Hope kedai potostet tu bukak petang ni *praying*
Btw, kat bawah entry saya ni ada Linkwithin untuk previous post. Perasan tak?? Perasan tak?? Bukan nak cakap sekalian jenis orang yang perasan tapi kalau la korang perasan ( terpaksa guna perasan ni..huhuu) ade link la kan. Kalau la korang terdetik nak buka, maybe akan ade post yang tulisan dia tak jelas dan membuatkan korang menyampah…

Betul ke ni..

10 tahun lagi, umur saya dah 34 tahun..Hidup lagi ke tak masa tu.. Huuu..betul ke decision yang saya buat ni??
Dear God, please guide me toward the right path..Amin~




Orang Kaya

Nak kahwin dengan orang kaya. Tambah lagi. Muda dan bujang, of course. Suami bagi duit dan lantas saya pon jadi kaya. So, tak payah lagi nak pergi kerja cari duit -_-" Macam la kerja sebab nak dapat duit semata. Terpesong sudah..

** Efek blur dan selalu nyanyok dalam hapalan ubat dan dose tatkala screening prescription. Jugak keconfiusan administration ubat, sebelum ke selepas makan masa dispensing. Kronik !
You ni memang membosankan! Hate you sangat! I don't need you but to have you is a must So, just stay with me for a while . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Get it Facebook???

Surat untuk Oprah Winfrey

Image
How I wish your name was Sabariah Sabri or maybe Latipah Shukri so that I can easily convey my feeling to you in malay. But somehow, you might not have a great show like The Oprah Winfrey Show if you are not Oprah Winfrey as today. Indeed, everytime I put on my focus on your show, you break a great inspiration toward in-depth humanistic behavior and advance me into a better person not only as a daughter and sister for my family but also to anyone that I barely know who are they.

I apologize for thing I must say. You need to hire a competent translator because my letter in future will present with Malay language. I actually expand your opportunity to experience reading Malay, which I am sure you will be fascinated with. -_-" ( ye lah sangat)

Dear Oprah,

Saya sangat bertuah kerana mempunyai keluarga yang sangat caring and loving for each other. Adat la kalau bertegang urat barang singgit dua sesame adik beradik tapi setakat macam tu jelah.  Langsung tak simpan dalam hati. Kalau so…

Perihal Pharmacist #1

Image
Officially, menjadi kuli Kementerian Kesihatan Malaysia. Alhamdulillah, tadi dah selesai pendaftaran sebagai Provisional Registered Pharmacist (PRP) dekat Hosp. Raja Perempuan Zainab II (HRPZ2) huu..panjg name!. Dengan kata lain, arini, 1 july, saya dah mulakan latihan siswazah untuk 1 tahun. Korang mesti pening kan? Kejap dengan saya cakap 6 tahun, kejap 4 tahun, kejap 3 tahun. Okey. Ini ceritanya, korang tanya lagi, memang saya lempang pat belas la..Eh..tak la. Gurau je. Saya sayang kamu semua la. Ecece..tibe2 ayat sayang2 plak. ♥_♥

Okey. Gini. Lepas grad, semua pelajar lulusan pharmacy diwajibkan untuk amik latihan siswazah sekurang kurangnya setahun. Dalam tempoh ni, kitorang dipanggil PRP, lepas dah lulus setahun, baru la boleh dapat lesen 'besar' sebagai pharmacist. Time ni da up grade status dari bujang ke berkahwin ahh..(lari topik =_=) i mean tukar name as Fully Registered Pharmacist (FRP) dah. Dan macam jugak para doktor, pharmacist jugak ada compulsary service, err.…