..kAkikUkEkO..

penting x kaki??
mesti la kan..
Org yg berkaki..
seharusnya mensyukuri nikmat Allah ni..
menggunakan nikmatNya utk membuat kebaikan..
mencari keredhaan Ilahi..
menjaga kesihatan kaki..
menjaga kebersihan kaki..
pastu guna kaki buat berjalan dan berlari..
(hee..pantun berirama eii la plak)

Nasihat utk diri sy..HambaNya yg slalu leka & alpa..

Doaku ketika berwuduk..
Ya Allah tetapkan kaki ku di atas titian sirat menuju syurgaMu..
Ya Allah jauhkan kaki ku dr tergelincir dr titian sirat dan msuk ke nerakaMu..

Mudah-mudahan Allah menghalang ku dr menjejak kaki ke tempat2 yg x elOk n menambah dOsa..nauzubillah..

slalunye kalu g kedai kasut,pastu tgk byk kasut2 high heels..mmg rase teringin sgt nk beli..cantik..cOmey..mmg pOmpuan abis laa..kne plak lps try tu..rase tinggi semacam je..haaahaaa...utk gOlongan rendah cam aku ni..naik inci skit pOn da rase best giler.. :p

lantas..wujud la impian --> bile keje nnti..nk beli kasut high heels smpai cukup at least utk 7 warna pelangi..haa..hambik..yg bertali..xde tali..yg muncung ciput kt depan..yg xde muncung..yg ade reben..xde reben..pOkadOt ke x.sume nak rembat..

tp..

pas bace artikel kat paper..da lame dah artikel tu..
trus terkubur impian tu..sObb..sObb :(

Hanan..
teruskan la jadi diri kamu yg sempOi n slalu pkai kasut yg mmg utk --> keselesaan semate-mate..yg leh bg prOtectiOn kt kaki kamu tu..Okey..jgn ngade2..!!

Well..mari kite extract beberape pOint penting dlm artikel tu..

"kasut tumit tinggi direka untuk menolak dada ke depan dan punggung ke belakang sehingga spina dan pinggul terkeluar daripada kedudukan asalnya dan menimbulkan masalah kesihatan bukan sahaja kepada kaki tetapi keseluruhan badan"

nahh..sbb tu klu kamu perasan..wanita berhigh heels lagi SEKSI wOoo..dada ke depan..bOntOt plak ke blkg..Guys suke la tu..wekk..menyampah...

Ok..next pOint..


"Kasut tumit tinggi jika dipakai terlalu lama boleh menyebabkan kencing tidak lawas, masalah belakang dan tulang pinggul. 'Selain itu ia juga boleh menyebabkan kesakitan pada bahagian rahang, leher dan kepala, gangguan kitaran haid malah membawa kepada masalah kesuburan"

When talking abOut health..Org slalu ckp..KESIHATAN plg penting..kOnon je..tp..nnti..nak cantik pnye psl..sakit pOn xpe..tp bile da sakit..nyesal plak x sudah..

lagi..lagi..

"berkasut tumit tinggi selama bertahun-tahun akan menyebabkan tendon Achhilles menjadi pendek hingga menyebabkan sakit tumit"

Ohh..trus terlintas nk beli kasut COMFIT kt Kedai Bata..hahaa

lagi..lagi..dan lagi..

haa..check it oUt by urselt here ---->> utusan on9

sOo..pepandai la pilih kasut..sandal utk kesihatan kaki kOrg..
jgn plak nk cantik punye psl..kaki plak asyk terseliuh je..

terigt plak time lecture Dr.R..cane die gayakan org pOmpuan pkai high heels..hahaa..

hurm: tp rase cam nk mtk excuse + mtk maaf gak dekat kaki ni sbb tuan die cam nk pkai heels time dinner..waaa..gimana dOng?? Bisa ngak??

Comments

Anonymous said…
ngahaha!
sgt suke point #1..wohoho..
tp mmg btol pn..hahaha..

lg 1,klo pkai heels,nnti jln bunyi..
ktak ktuk ktak ktuk..
xleh kn..hahaha

so nasehatnye,utk beliau2 yg nk pkai heels,jln senyap2! okeh!
.fatin nabila. said…
hye ..!
ok pe pkai heels.
setuju beli comfit ..
skrg pon sy pkai heels yg bata pny comfit ..
mhl sket dr heels bese xpela..
aslkan selesa ..
yg penting, heels dia bukan setakat kt hujung tumit ..
kena lebar sket.
1 lg, heels crocs pny ..
eh, boleh dikira heels ke ea? or wedges snang cite?
heels la. hee`
anea:

bes entry ni!!!
tau ak.. time org pake heels dulu kan.. adi mek kasut tu... then die describe mcm2 la.. tulang blakang la.. tak stabil la sambil dok pegang kasut heels org!
hahahahahahahah

bek pake selipar jepun je kan!!!
aNeA_hAyATi said…
aritu penah jumpe klu brape inci tinggi..brape byk efek kt kaki..tp da x igt kat mane bace infO tu..hahaa..

secare direct nk ckp..SKG tgh BYK MEMBACE..wahahaa..smpai lupe kt mane sOurces yg di bace :P
haziah said…
Nae, teingat lak aku lecture Dr Razak sal high heels.. ritu aku pon pki gak sbb teringin.. Tp heels ku yang tinggi lagi runcing termasuk dlm lobang lalu aku pon stuck!!! huh!! malu tol.. Aku dah bli flat semlm harge rm5.. Lg besh.. Xyah risau stuck ke ape ke hehe
shifaa said…
anea, tapi aku nak nampak tinggi....rase best...ape kate kite pakai kasut yang tapak die tinggi sikit, and bhgn belakang very slightly tinggi dari depan...hmmm
armouris said…
info tentang kasut tumit tinggi kat sini - High Heels Are Bad
riaizzatirazali said…
sgt menarik entry ni! walaupun dah agak berzaman baru baca. hik. nasib baik dah meninggalkan zaman2 ber'heels2' ni. ;p

tq for a very good reminder! :)

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....