kalau pOn x suke..

Kalau pOn x suke...
kamu x perlulah buat muke cebik kamu tu depan2..
kamu tau x aksi kamu tu bOleh buatkan kwn kamu tu
( Owhh..andai kamu masih anggp die kwn laa) tergamam n berfikir--> Nape ko macam ni??

Kalau pOn x suke..
kamu x perlulah kuarkan ayat2 pedih tajam n menusuk qalbu..
kamu tau x..sbb ayat tu..kamu secare x langsung da hilangkan 'jOy of Life' yg ptut ade dlm manusia??

Kalau pOn x suke..
kamu x bOleh ke cOntrOl tOne kamu bercakap ngn die??
knape smpai nk ckp ngn nada yg sinis mcm tu??
Kamu tau x hati die pedih??
sedih..
sakit..
sakit..
sakit..
sgt sakit..
bile kamu ckp mcm tu???

Kalau pOn x suke..
kamu ckp la ngn die leklOk..
ape yg kamu xpuas ati dgn die..
knape smpai nk buat mcm tu??

Kalau pOn x suke..
kamu kne sedar yg kamu dah terlanjur berkawan dgn die..

Kalau pOn x suke..
KAMU KNE IGT YG KAMU KNE NGADAP MUKE ORG YG KAMU X SUKE NI LG SETAHUN..!!
Ohh..pasti kamu tahu..

sekian...~

Comments

Anonymous said…
hmm..ari tu tgh srabut2 kpale mse keje kt kdai,tbe2 trdengar era n dr fazilah kamsah tgh bg motivasi die..saje nk share..

die cite psl cmne nk jaga hubungan prsahabatan ataupn dgn pasangan..kebetulan ade kaitan..

1st skali kene maafkn diri sndiri..blaja maafkn diri sndiri,then baru la maafkn org lain..xkesa la kwn ke,lwn ke,pasangan ke..biar mcm mne pn org tu buat kt kte..tp kte maafkn jgk..sdgkn Nabi bleh ampunkn umat2 nye..ape tah kte yg skadar hamba hina..

pastu doakn kesejahteraan diri..mntak diberi ptunjuk..sbnrnye kte mayb da trkluar dr landasan yg btul..dgn harapan dpt petunjuk dr Allah..lps tu baru la kte doakn kt org lain plak..mudah2an hati mereka lmbut..n dpt maafkn kte..

buat baik dgn org walaupn diorg stil x endahkn kte..igt la Yg Menyayangi Kehidupan,kte susah mcm mne pn,mayb org lain xdpt tlg..mayb xnk org lain tau..mayb xnk org lain kisah n nk brsndirian jap..tp Allah yg maha pengasih dan penyayang sntiasa ade..Yg Maha mendengar stiap keluhan n kesedihan ktika ditimpa ujian..mnta la prtolongan dr Nya..

harap dpt mmbantu..sbb diri sndiri pn tgh mmpraktikkn..mayb ade sme sket mslh kte..

tabahkn diri,kuatkn iman..n yakin dgn prtolongan Allah..insyaAllah..

truskn hidup sperti mana seindah nama yg diberi..

harap mmbntu..(xbyk pn sket..)

(^_^)v
anea...

hehehehehhe... touching nye bace... huhu~~~
besela tu asam garam dalam rumah frenship (salu org sebut asam garam unah tangge je kan..hahah)

kalo pempuan yang wat kte rase cam tu mesti die tgh pms kot~
hehehehehhehe....

bes tol bace komen kat atas ni~~~ =)
Anonymous said…
salam
"terkeluar dr landasan yg betul"..renungkan ayat ni,sama2 kita perbaiki diri..inshaAllah
Hawa CMS said…
anea,

hurm
kenape ek?
kenape?
kadang ade kawan yg kite syg die olmost like dikberadik snirik tp certain time wat kite camtu
knape ek anea?
nak nitik air mata mikir
perluke kata2 tajam perli memerli tu sume?
adekah tu satu keperluan lam hubungan friendship?
perli memerli tu
sakit menyakitkan hati

hurm
termenung jap bace 1st comment anea dari anonymous tu
bnyak sngat rupenye pengorbanan yg kite kne wat lam friendship
tp camne kalo usaha tu sebelah pihak kite jek ek anea?
makan ati tau anea
makan ati berulamkan jantung
sakit sngat2 bile org yg kite anggap kawan wat kite camtu
dah la kite kemain susah nak menerima seseorang tu mnjadi 'kawan'.......

kawan oh kawan!
Leeya Alia said…
to anea dan awa..for me la kn,kawan mcm tuh adlah kwan yg mcam smpah..agagagag~ they did 4 1 reason..DENGKI!! kalo seorg kawan,die pasti takkan perli2+sindir2+bgi ayat2 pedas tuh sume..tapi...die sepatutnye turut gembira ape yg kawannye dpat dlam idup..

owh,leeya kan dah lali ngan kawan jenis mcm tuh..depan kite bukan maen manes muke,tapi kat belakang??wahh,kutuk smpai tak hengat donea..tapi orang laen yg duk sokong die kan tak sedar kot yang diorg pon kne ngumpat skali..

orang mcm tuh kan besenye ade sifat dengki..sllu tak puas ati..sbb tu meke akn kutuk cane skali pon..memalukan kawan sndrik..and 1 agi,meke perasan diri sngt bgus smpaikn snggup kutuk2 kawan sndri depan org len..
aNeA_hAyATi said…
mmg pOn..kate2 anonymOus 1 tu mmg sgt membantu..terima kasih..

byk muhasabah diri yg perlu di buat dlm hidup ni..

thank yOu..i appreciate that..
aNeA_hAyATi said…
hehee..cam bdk2 pre matang pOn ade bile msuk bab kawan nie..:P
aNeA_hAyATi said…
awe..
rindu dah kt kOrg..:(
aNeA_hAyATi said…
Itu la leeya..
manusia x sempurna..
tp stil pretend tO be perfect..
haziah said…
nea~ scary gak ko nye post yg nih.. Hurm mesti saket ati sangat nih~

Hurm~ pape pon aku harap ko n 'kamu' tuh leh berbaek2 huhu~

Hurm aku nye pendapat la kan.. Em kalo 'kamu' ni tbe2 je gni, mebi ade bende la tuh yang die terase ngan ko gak.. Takkan la selame ni kawan, tibe2 nak gtu lak kan..

Hurm.. Amek mase ponder2~ Kte takleh accuse die dengki2 ke pape~ to me both side pon x perfect.. Bende ni leh resolve tp take tym sket.. N kne ade courage!!!! Yeah!!!

Bagi aku.. Kalo bab friendship.. kalo mmg precious.. Worth gak nk sacrifice sket :)

\(^^)/ go go caiyok!!!
Anonymous said…
dun blame others before knowing our true mistakes~

try to rectify back if possible...

the flower of friendship cannot be bloomed if the sun is not smiling~

sorry to interrupt....
izzuddinmohd said…
Just teringat kepada satu kata-kata yang diambil daripada satu drama Kantonis yang ditonton sekitar setahun yang lalu:

"Kalau kita benci dan marah pada seseorang, kenanglah kepada jasa kebaikan yang pernah dia buat pada kita.

Kenang juga pada salah dan silap yang pernah kita lakukan terhadap dia.

Supaya berkurang rasa marah kita,
dan supaya kita sedia memaafkan kesalahannya."

Ok, ingat, no humans is perfect.
Everybody makes mistakes.

Open your arms to forgive others, so that others can forgive you.
aNeA_hAyATi said…
thanks fOr ur opiniOn..
ape2 yg kwn2 sy kOmen..sy tau there must be a reasOn why they kOmen gtu..
sOoo..hOpe xde sape2 yg kecik ati dgn kOmen2 tu..

kate negara demOkrasi..(^_^)
shifaa said…
hye anea! hari tu nak tgh nak hantar komen untuk post ni, dah type2, pastu tak sempat hantar and sekarang baru ade mase nak online.

actually want to thank anea la sbb post ni, you make me think and realise something :-

1. Dalam friendship, kena ade banyak tolak ansur,mengalah, bersabar dll, walaupun kdg2 it's a one side committment. Memang kite ade kite punye own limit, tp bl2 fikir2 balik dgn kepale otak yang rasional, the bond established is more priceless than our so called 'limit'

2. In any rship, namely frenship pun, both sides kena mengalah and put aside their ego, to say sorry sincerely, because die mampu untuk melembutkan hati kite.

3. Konflik2 macam ni timbul bile kite rapat n sayang to that person. So, anea, i'm sure you love him/her so much..and so does he/she...you guys just need to put aside the ego and talk sebab macam gg cakap, maybe 'kamu' itu ade terase hati dgn kite..tapi kene from BOTH side, sebelah pihak je x jalan (nasihat tok diri sendiri jgk)

4. Pernah terdengar dalam drama: bile kite bengang sgt dengan someone, amik wudhu, solat sunat, and doakan untuk kebaikan die..tak pernah buat pon..tapi rase kalau mampu buat ni, ok kut..

p/s: sedangkan lidah lagi tergigit....

dats all :-)
elfaruq said…
em..dalam bersahabat kena ade toleransi & banyakkan bersabar kan.

cuma, mesti ade sebab kalau ada kawan kita tiba-tiba treat kita berbeza kan. takkan saje2 kawan baik kita nak buat mcmtu & suka jadi kawan yang macam sampah kan.

(opss..tak elok kot kata orang lain macam sampah..mulia sangat kah kita nak kata orang lain macam sampah..nanti lain pulak cerita nya untuk kita yang tak tahu hujung pangkal cerita kan?
*pesanan utk diri sendiri juga*)

~hmm..demokrasi pun ade had nye kan anea? =)

mungkin kita tak sedar ape yang kita buat & mungkin jugak kadang-kadang kita terlepas pandang kan..

ape-ape pun, elok bersemuka & berbincang baik-baik ape yang tersimpan dalam hati. tak elok simpan dalam hati masing-masing je. nanti lebih menjurus kepada bersangka buruk sesama sendiri kan..nanti sayang dengan persahabatan yang dah lama tercipta tu..

Yep, things happened for us to ponder and improve ourselves.

setuju dengan shifa', sedangkan lidah lagi tergigit... =)

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....