Disebalik..

entry ini di post kan utk menjelaskan segala kekecohan yg timbul disebabkan pemilihan squad pmacy IIUM ke NPSC 2009 di UiTM baru2 nie yg dikatekan agak ber KRONI..ber CLAN...ber a’sobiyyah

jika anda menjenguk di sini.. anda akan teruja dgn satu entry yg sememangnya lebih hangat dr biase mengalahkan radio HOT fm..bkn shj krn isu npsc tp juga isu management IPhA..yg psl management IPhA tu..kirenyer usahlah sy brcmpur tgn..

bkn ego..bkn xleh terima kritikan..bkn pesimis dan bkn menutup pekung di dada..bkn sengaja mencari alasan utk ckp yg kitorg btul..but some things need verification..clarification so that people will understand the condition and realize the real situation behind..

selaku org yg bertggungjwb utk sports & recreational IPhA..sy bersame headcom berase terpanggil..teramat terpanggil utk menjelaskan situasi yg berlaku..

tidak berniat utk berkroni..langsung tidak berniat utk memilih bulu..petah lagi utk melebihkan mane2 batch tetapi pemilihan tersebut serase nye mmg telah di buat secara adil dan saksama..walaupun selection yg sebenarnye x dpt di buat dek krn kekangan mase..

n da story begin..

invitation 4 npsc di terima time exam week n dateline utk send name players jugak adalah within that period..we did asking for delay time but still..not much can be change..me n headcom brusaha utk mncari players.kerana masing2 sibuk ngn exam..kami refer dulu dkt list players yg wakil pmacy utk IIUM Sports Carnival..utk mane2 games yg ade laa..so..indirectly..for sure most of them are STARzz or talented players yg mmg main utk pmcy..regardless batch mane
No deny rite??

Then..utk games yg xde list nk refer kami refer kpd mereka yg pakar dlm sport brkenaan..n ats nasihat diorg..kami list kan dulu mane2 players yg have potential..tentang selection..kami plan nk buat bile da bukak sem baru..n that task kami serahkan kpd yg pakar..
x menang tangan kot klu kami yg nk kne g buat selection seniri..plus..hehee..mine also..bkn reti main sume games tuu :P

Even list dah send..we did ask if we can change the players and of course we can..
that's why..xde hal la klu anta dulu utk regis memane players n change it later..yg penting regis.so..dlm hati da lega sbb still have chance la nk tkr2 org..

still..
we put our prioritize 4 our seniors so that they can have their chance to get national level punye certificate..So if ade memane 4th year yg able to play..we consider it..lepas da xde..br kitorg switch attention kt junior.. Plus..kami x kan paksa2 org utk main juz sbb die tu senior ker..kwn or 'clan' kami ker..batch kami ker..we search 4 voluntary IIUM pmcy students yg tau main n snggup berusaha utk bermain 4 IIUM pmcy..

In fact..
Klu junior tu mmg btul2 power..x kan kite nk ignore diorg juz sbb diorg tu junior n diorg still have chance to play for the next next year??? n anta player yg akn malukan name UIA at national level?? plus..cane klu junior 2 mmg star n mmg state level punye player?? cthnyer laa..
it's unfair gak utk block their potential..

For God sake..Alhamdullillah..we conquer the games..dgn jayanyer..
bdk2 u len sume ckp terer bdk uia main..
Kirenyer..selected team bkn nyer bidan terjun yg mmg hanye utk terjun ala kadar jer ttp adalah bidan terjun yg professional..

Di blog tersebut..ade dinyatakan ke BIAS ness dlm satu2 batch utk players tu...
Statistically..Xde pon mane2 batch yg conquer but still lead by our seniors..
Yg sememangnyer kitorg plan nk bg pluang kt diorg..
sy nyatakan sdikit sbyk info ttg participants npsc..

1st YEAR - 14
2nd YEAR - 12
3rd YEAR - 10
Final YEAR - 23


(sori x sempat nk buat graph..i bz u..nk cepat nie..huhuu)


ermm..lg..
xleh nk salahkan headcom SR yg konon nyer junior dlm pemilihan npsc nie n x tegas dlm memilih..as he try his best 2 find the players..bkn nk back up head sendiri tp rasenyer..sape yg involve akn lg tau..stuju x??
sume org should b given an opportunity 2 learn how to b a good leader..
klu sume 3rd year yg pegang jd head..
bile junior naik jd senior..adakah diorg akn tau selok belok management program klu kte x dedahkan sume tu kt diorg time diorg junior??
dah jd senior..da nk kuar UIA..tp terkulat2 buat keje..habis~

at least..we did train them..
bak kate org..
at early stage..

pendedahan awal..

x dinafikan..
kami manusia..
mungkin ade bende yg kami terlepas pandang..
ade perkara yg x tercapai dek akal..
terselit mistake yg x dpt nk elak..
so that..we convey our apologize klu ade sesape yg terase utk pemilihan npsc nie..


sguh..saat terbace blog tu..br kami tahu akn isu tu..

Sad but true..
Bkn mudah nk cari players..siap ade yg nk kne pujuk..last2 x nk main gak..huhuuu..
lg x mudah (mksdnye payah laa) bile nk kne cari org ganti last2 minit bile ade players yg tarik diri..
x jugak mudah utk puas kan ati semua org..
sgt2 x mudah utk make sure org yg xpuas ati tu realize yg sbnrnyer..evryone is trying da best to optimize the satisfaction when we handle the program..

ape yg mudah???

yg mudah nye adalah utk expresskan ketidak puasan hati kte bile kte rase x puas hati without thinking ape sbnrnyer yg org tu dah berusaha utk buat..
say words without thinking what we say will hurt others feeling..
(Opss..am i doing the same thing now??) nay..hopefully not..

ermm..niat d hati hanye utk merungkaikan segale isu yg timbul..
x terniat nk singgung perasaan sape2..

NPSC dah lepas n UIA dah menang besar..
soo..4 da next npsc..leh mtk bajet yg lg besar..:)

the SR bureau hOpe..
all pmacy students can join PMACY INTERBATCH SPORTS CARNIVAL energitically..hehe
turun main ngn semangat waja nyer..
so..scr x lgsung gak..we can observe the shining and talented STAR dlm course pmacy nie..

after all..

ALHAMDULILLAH..
CONGRATULATION 2 all NPSC 2009 players..!!
smoge taun depan kekalkan lg kegemilangan n kehebatan IIUM..
Lurve u all~~ (^-^)

Comments

Anonymous said…
hane, ex-ipha boleh join skali interbatch tak? heheh -taufik-
aDi said…
keh3x... anea cuak.. cuak2.. lek je anea.. bese la tu. taun lepas pn ade isu gak.. taun ni isu die pasal pmilihan la pulak.. baru arr menarek sket.. xkan sume nk stuju je.. ye x?? =p
sasuke said…
tp entry tu da deleted..uhuh
(uitm kejam!!)
xsempat nk bace yg original nye..huh
(nape uitm xinform btul2 ish2..)
bagus la ipha wt cmtu..
(diskriminasi uitm kt basket ke? huh!)
melentur buluh bia dr rebung!
(memang diorg nk mng sume medal huh!)
n sepatutnye xtimbul isu maen bulu2..
(uitm yg maen pilih2 bulu..ish2)
kite doakn yg trbaek utk nxt yr!
(doa basket ade thn dpn..)
congrats utk sume jgk!!
(klo ade basket,insyaAllah kte juara)


-> yg dlm '(...)' tu monolog dalaman.. =P
Anonymous said…
terungkai terjawab segalanya ==
Anonymous said…
korang ni kecoh la. menang skit nak bangga. tengok la berapa team je masuk.hakikatnya sememangnya dalam semua benda akan ada assabiyah.assabiyah mengguna kan nama seniority.itu tidak dapat dinafikan lagi.tapi hakikatnya kena terima.tiada benda yang adil benar-benar pada peringkat ini.bagi yang pergi.puas.bagi yang tak pergi biarlah.lain manusia lain rasa.trimalah hakikat setiap tahun akan ada isu selagi semua batch tidak bercampur dalam setiap aktiviti.hanya yang geng-geng terdekat sahaja akan puas.no one to be blamed.pandai-pandai lah nak survive kalau nak benda .tak ker gitu.ngehhhh.ayuh jadi kaki ampu.
angah said…
Salam,

Kepada Anonymous Feb 2 2009, 1:10am,

Saya dengan rendah diri, hanyalah pemerhati kepada apa yang berlaku dalam iium kuantan..

Dari pemerhatian saya yang tak seberapa ni, pada saya, komen anda langsung tidak membantu membaikkan keadaan. Kenapa nak mengeruhkan keadaan yang sedang cuba dibetulkan dan dijelaskan?

Saya dengan rendah diri, quote semula apa yang hanan cuba sampaikan:

"Sad but true..
Bkn mudah nk cari players..siap ade yg nk kne pujuk..last2 x nk main gak..huhuuu..
lg x mudah (mksdnye payah laa) bile nk kne cari org ganti last2 minit bile ade players yg tarik diri..
x jugak mudah utk puas kan ati semua org..
sgt2 x mudah utk make sure org yg xpuas ati tu realize yg sbnrnyer..evryone is trying da best to optimize the satisfaction when we handle the program..

ape yg mudah???

yg mudah nye adalah utk expresskan ketidak puasan hati kte bile kte rase x puas hati without thinking ape sbnrnyer yg org tu dah berusaha utk buat..
say words without thinking what we say will hurt others feeling.."

Kalau betul tak nak ada asabiyah dan nak betulkan keadaan dengan semua batch bergaul secara baik dalam setiap aktiviti, setiap individu kena mainkan peranan dengan rasional.

Bukan dengan komen anda, contohnya, yang merendah-rendahkan usaha orang lain; tak kiralah sekecil mana pun usahanya. Dalam konteks ni bukan usaha hanan sahaja, tapi usaha setiap individu yang terlibat yang sanggup korban cuti semata-mata untuk memenuhi kehendak persatuan.

Sekadar pendapat saya yang tak seberapa..

Wassalam.
Anonymous said…
angah ni tak realistik lansung.semua kenyataan perlu ada risiko terika kritikan.ngeeee.
aNeA_hAyATi said…
thanks to all commentorsSss..:)

papepon..
sy mengalu-alukan cdgn yg bernas dr sume geng IPhA utk memantapkan lg sport IPhA..

sekurg-kurgnyer..
tebus kmbali utk IIUM Sports Carnival nnti..:)
haziah said…
Kepada anonymous yg pedas itu...

Ape2 pon effort orang dlm mengharumkan name pharmacy IIUM kuantan patut di hargai... Tak kire la kalo team yg pergi tue sikit ke banyak ke.. Bukan setitik je peluh yg kuar tau... Dengan mengorbankan kulit yg putih ini lak huhu adoi.. Hanye org yg memikul je tau.. Yg melihat tau cakap jer la...

Takde kes ampu mengampu pon.. Borang dah circulate.. N kemenangan dah pon di raih... So0o0o0 rasenye yg pegi tue yg betol2 layak la hehe :P

Caiyok anae!!! Aku di samping mu
zaraa Y. said…
haha...gini la..to anonymous n org2 yg still x puas hati..

next tournament, korang volunteer arr nak g...cakap awal2 yeee...

tapi..pastikan la diri korang betul2 layak...

n bawa kemenangna pada ipha..juara mungkin...or bolot semua emas yang ada..!

ok..??

haha..aku mmg tak paham betol ape yg ada dlm fikiran org2 yg jenis tak reti nak appreciate usaha org lain...

aduyai...

huhu...


kritk-kritik gak...tp be nice arr..


p/s: mcm yg aku penah ckp..aku be nice pada orang yg be nice pada aku jek...hoho...
aDi said…
asabiyah la anea.. asal aritu aku mtk nk men netbal x dapat?? nape?? nape?? sdey aku.. idak msti dapat emas.. ngeh3x..
Anonymous said…
seriesly ako x phm papepon.haha..yg ako tau ade keco blog2.n now pon cm blank apesal ade gado2. tp xkesa ah.papepon, kalo nk tunjuk terre sgt, 15feb nih, ade beran, join bowling tournament ipha. wokeyh?

-bekas juara bowling 2008 a.k.a piran cute-
fay said…
mengorbankan kulit yg putih <--- bukti bimb, dgn ini jiji direkrut! =P

piran gemok,
anonymous takyah la tulis name..

hesh..
ape la yg kecoh ni..

sbb xdpt maen? bukan maen je cara utk tunjuk support..
dtg as supporters..

xpuas hati?
(tak dpt baca original post)
there's always more than one channel to express.. pilih la yg betul..

khas utk anea..
anea mmg cool la..
mcm2 conflict pn die cool je..
tackle everything dgn cool je..
hati suci betull..
=)
Anonymous said…
i'm not sure tp rasanya ramai yg salah tafsir blog tu... tp blogger tu ada silap dia jgak la tulis smthg yg x elok ,hurm...tp mmg sebenarnya ramai org yg salah phm dgn blog itu..... -lelaki ini itu-
aNeA_hAyATi said…
ahakss k fay..
ni ade mksud tersembunyi ke puji sy nie..:P
sori tau k fay x dpt nk bg medal di saat final sem akk.ecly mmg berhajat nk menang sbb nk bg akk medal..kenangan main ngn saye~ tp..xde rezki kte..

lelaki ini itu..
dgn ini..sy rs sume org da calm ngn isu tu..
oleh itu..sy berharap..same2 la kte muhasabah diri..insya Allah.kite sume berjaye :)

to taufik super senior..
anda d alu alukan..
hehee..
klu x dpt main..jd ABG MILO pon xpe..:P
gurau jer..

woit Dd..
bile mase aku cuak hahh??
pulangkan cJ7 aku cepat!!

To jiji n zaraa..
jOM2 rebut sume medal dlm interbatch nie..!!
ayuh bettii..hehee

to piran..
ape laaa..cOverage lmbt plak..isk
xpe2..kte mantapkan bowling nie..
hopefully smoOth je ekk..

to sasuke..
dOakn ade bsket next year..yeahh!!

to angah..
thanx again 4 ur sapot :)

Popular posts from this blog

...

Drive kereta automatik guna DUA KAKI dan....