Posts

Kenal orang untuk kenal diri

Image
Bismillah and assalamualaikum.
Hye everyone? Apa khabar iman? Apa khabar hati? Dont overthinking, mari berlapang dada, doa kemudian serahkan urusan dekat Allah. InsyaAllah. Itu yang saya selalu cuba dan belajar untuk buat.
Past days, saya quite introvert jugak sebenarnya. Seorang yang malas nak bersilaturahim. Malas nak join perkara-perkara yang nak kena involve dengan rakyat jelata.or in another words, malas nak bersosial. Sebab once i get to know someone, i will appreciate their presence tak kisah la kalau bagi diorang i am just a big total leftover.and for that, kadang-kadang i get hurt because of that.
But now i dont mind. Life is a treasure. Our Prophet pbuh pon ada bagitau, mukmin yang bersilaturahim dan bersabar dengan silaturahim itu adalah lebih baik dari mukmin yang mengelakkan diri dari bersilaturahim. More or less lebih kurang macam tu la. Maafkan atas kejahilan saya.
So, i learn to start any silaturahim because of Allah. To give and share love and care and help for the sake o…

Obat tidoo

Image
Bismillah
Assalamualaikum.
Pehh..lame gile weh tak nuleh blog!! Jakun dah aku ape nak type kat sini. Siyes macam lupe aku ade blog..muahaha..
well, ecly malas nak memblog ni sebab aku takde laptop. da lame laptop kena baham ngamm ngamm aumm dengan virus. as usual..typical pompuan macam aku, semua laptop pon nak ternak virus. ade antivirus pon rasa same je, last2 laptop kiokk ko baru menggagau. Alhamdulillah, still boleh survive dengan takde laptop ni sebab aku bukan keje pejabat, ade bende nak gune pc, luang mase jap datang spital pastu pinjam la mane2 PC. macam sekarang, tengah night shift tapi sebab aku nak terai tahan bijik mata, saje2 hadap komputer, ingat nak buat outline untuk budak2 prp ape yang diorang kena blajar mase attachment dekat wad, tapi setan ni giler arr durjana, die ingatkan aku pasal blog.. Arghh..musnahh pelamin anganku musnah..Dushh...tumbok diri seniri.
anyway, blog akan bosannnn je sebab takde gambar nak letak. haha..
Day 5 post korea vacation. alhamdulillah. s…

Farewell ramadhan 1435H

Image
Bismillah29 ramadhan.Sedih pasti. Gusar juga pasti. Semoga ramadhan menjelma lagi dan menjadi milik diri. Aameen *berdoaBanyak yang saya tak jangka akan jadi, telah jadi ramadhan ni. I work hard for lailatul qadar but behold, semuanya rahsia Allah. Kita serah kat Allah samada kita menjadi hamba pilihanNya untuk menjadi tetamu lailatul qadar atau tak kn?Still saya rasa kualiti solat akhir-akhir ramadhan mcm menjunam je. Senang sgt tak khusyuk solat. Senang sgt melancong merewang ke tempat lain. Aishh..tension pon ade jgk. Bayangkan baru je nak khusyuk, minda melayang lagi. Erghhh..Tapi satu benda yang memang saya konon2 berazam tinggi menggunung nak buat post ramadhan ni nak improve tajwid, pastu nak hafaz at least, at least la kan muqaddam. InsyaAllah dengan kekuatan pinjaman Allah. Lagi satu nak belajar arabic. MasyaAllah mestu best kan klu dapat baca quran tak payah tengok tafsir.Anyway. Semoga sentiasa di bawah rahmat Allah.I love you for the sake of Allah and Rasul..Chioww..

Fishhhhhyyyy sangat..

Good morning...!!

Salam barakah jumaat and kite keje arini tapi blogging kejap lah. Slip baru berbondong-bondong nak sampai ..Pheww.. Lap lap peluh =_=""

Bismillah..

Rasa macam ade bende tak kena jee tapi tak tau pe die. Takpe. Kite doakan Allah swt Yang Maha Kuasa Maha Mengetahui bagi petunjuk kat kita. Dan time Allah bagi tu, moga2 Dia bukakan mata hati telinga kita untuk LIHAT dan RASA petunjuk tu.Berkat ramadhan kan.

Okay. Takyah pikir banyak nanti cell aging makin cepat. hikhik..
Mak kita pesan jangan overthinking, be positive baru la minda sihat badan cergas.

Okey. ayuh teruskan amal di ramadhan ni. Dont forget to pray for our brothers and sisters in Gaza.

Assalamualaikum.

Lets kerja you all...

notapenyepakaki: entry sangat la peribadi dan motipnye pasti la tak tau ape laa..hihi

Kasi can sama PCM

Image
Ramadhan11

Bismillah 
Adik tersayang da balik smlm. Takde dah teman sekatil sebantal nak buat ajak gaduh.takde dah geng nk gelak wak lawak bodo pakai mask charcoal lepas tu jatuh iphone ats muke. Bahhahaa
And smlm stay up late till 1 am je pon.tak rase pon this will cause headache gni. Doing some baking but then quite dissapointed coz tak capai standard of what i imagined. Huh. Hope they like it anyway..
And today pagi ni tibe2 pening melampau. Ya Allah.. Kalau Dia nak tarik nikmat sihat tu memang sekejap je kan. Zuupppp.. Gone lah! Elok je pagi2 ceria semangat nak g keje, tup tup within second Allah uji dgn kesakitan. Seksa sgt rs nk cabut kepala. Huhu. Perasaan nak muntah, senak mata, n kepala sgt lah berat.
Round tak abis pon. Review med chart je x tgk bht pt x tgk lab value x tgk observation chart thoroly, end up x dapat nak optimize keje la..hmm
Thank you dekat kawan tolong anta kite balik umah. I heart you lah! Tak larat nak drive. Pose2 ni jalan asyk jem tak nak kalah. Kang tak pasal…

Why are you my tragedy??

Image
" verily we belong to God and to God we return "
Aaaa.. Why lah why lah..!! Suke buat perkara yang memalukan diri esp mase mamai ke mengantok tahap kroniik..!
I wish i could turn back time. Really. I really meant it. Gosshh.. malunyeee.. Maluunyee..Mane nak letak muka ni. Haiyaaa..!! -_-"
Loss is bound to happen.
Ouch its gonna be hurt. But Allah is with me so im gonna be good..👌👌
InsyaAllah.
Notapenyepakaki: Jangan gedik nak msg/wasap/komen/ respon kat anyone with your poor GCS lah.. Period..!! 
Huhuuu..

#ramadhan06

Image
Assalamualaikum and bismillahhirrohmanirrohim 😊
Frankly speaking, im so worried if i talk about doing something but in the end, im the one who actually being an ignorant, and become someone yang 'cakap je pandai, habuk pon tarak'.. ='(
But insyaAllah. I believe in sharing something good and give some advice or reminders or my humble knowledge to beloved people around me will benefit me as well. As my own reminder. My own muhasabah..right??
Okey malas nak tuleh omputes sbb kite mmg type2 Oh my omputes sgt..! Grammar ke laut, vocab pon ciku cikai tak laku gadai. Haha..
Its 6th ramadhan today..eh teromputes plak.. Isskk .. 
Okay arini ramadhan ke6 dah. Talking about ramadhan ni, kalau sape2 dgr ceramah mesti akan dgr akan hadith nabi  saw tentang 'dibuka semua pintu syurga, dan ditutup semua pintu neraka, syaitan2  juga diikat'..
Besar sangat impak hadith tu untuk kita especially umat Nabi Muhammad saw yang purata umur 60-70 ni..*okey.. Google la seniri brape umur umat2 na…